Economic

The Economist: Investițiile Chinei în energia verde în 2024 sunt de aproape trei ori mai mari decât ale întregii planete

video

În plin summit ONU privind clima, statele lumii caută soluții pentru a salva planeta. Iar occidentalii arată către China, care ar trebui să susțină țările sărace să facă față schimbărilor climatice.

Timp de aproape două decenii, China, a doua mare economie a lumii, a fost cel mai mare emițător de dioxid de carbon. Oficialii de la Beijing ripostează.

De cele mai multe ori când ne gândim la poluare industrială prima țară care ne vine în minte este China. Și suntem îndreptățiți să facem asta. China este de departe cel mai mare poluator al planetei. Chinezii susțin însă că fac tot posibilul ca să reducă emisiile de dioxid de carbon. Iar asta se vede în cifre, potrivit oficialilor de la Beijing, relatează TVR Info.

O analiză a publicației The Economist arată că investițiile Chinei în energia verde în 2024 sunt de aproape trei ori mai mari decât ale întregii planete.

Mai mult, pe întreg Mapamondul, între 2018 și 2023 investițiile în producția de eoliene, vehicule electrice sau alte tehnologii verzi au fost de 378 de miliarde de dolari. 90 la sută dintre acești bani au fost investiți de China. În plus, fabricile din China produc bateriile litiu-ion folosite în alimentarea mașinilor electrice din toată lumea.

Opt din zece panouri solare din lume sunt fabricate în China. Și chiar dacă mai mult de jumătate din electricitatea chineză este încă generată de cărbune ceea ce duce la un grad de poluare ridicat, anul trecut firmele chineze au conectat la rețea o capacitate eoliană și solară de aproximativ 300 de gigawați, aproape două treimi din capacitatea instalată la nivel mondial. Pentru comparație, capacitatea energetică totală a Marii Britanii este de 100 gigawați.

Anul trecut, conform Bloomberg, cheltuielile globale pentru implementarea tehnologiilor energetice nepoluante s-au ridicat la 1,8 trilioane de dolari, din care 38% în China. În ultimul deceniu, China a vizat din ce în ce mai mult energia curată. La fel ca Germania și Japonia, China a stimulat generarea de energie regenerabilă prin garantarea unui preț mai mare decât cel al pieței. Și-a încurajat companiile să emită obligațiuni ecologice și a clasat-o pe locul 1 în lume. În plus au oferit „fonduri guvernamentale de orientare” pentru a sprijini cercetarea și dezvoltarea în acest domeniu.

Băncile de stat au acordat împrumuturi ieftine iar guvernele locale au oferit subvenții generoase sub formă de terenuri ieftine și taxe mai mici.

Producătorii chinezi de autovehicule, de exemplu, au primit subvenții în valoare de 231 de miliarde de dolari între 2009 și 2023, potrivit Centrului pentru Studii Internaționale Strategice. Toate aceste măsuri au făcut ca producția să depășească cererea internă, iar industriile energiilor curate să sufere de supracapacitate. Guvernele occidentale vorbesc de risipa ajutoarelor de stat și acuză China de concurență neloială.

Cu toate acestea, vânzarea de către China a tehnologiilor ecologice în străinătate a provocat reacții negative. SUA și Uniunea Europeană au acuzat Beijingul că inundă piețele internaționale cu produse artificial ieftine, făcând imposibilă concurența propriilor firme. Ambele încearcă să impună tarife vamale ridicate pentru produse precum automobilele electrice chinezești. China are în continuare nevoie de multă energie și, chiar dacă nu ar avea obiectivul de a ajunge la emisii nete zero până în 2060, faptul că sursele regenerabile de energie sunt acum ieftine garantează că va folosi o cantitate mare de energie.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter