Social

Activitate intensă în atelierele de croitorie unde se pregătesc uniformele pentru noul an şcolar. Cum arată anul acesta câteva uniforme şcolare

Activitate intensă în atelierele de croitorie unde se pregătesc uniformele pentru noul an şcolar. Cum arată anul acesta câteva uniforme şcolare

Au mai rămas câteva zile până la noul an şcolar, iar în ateliere se munceşte cu spor. Croitorii pregătesc uniformele şcolare şi spun că, în acest an, au avut mai multe comenzi. În Republica Moldova, sunt şcoli ce au stabilit un dress-code pentru elevi iar autoritățile susțin că astfel copiii reuşesc să-şi concentreze atenţia pe reuşitele şcolare şi este evitată discriminarea.

ZFR

În acest an, croitorii au creat uniforme şcolare în diverse nuanţe şi au ales să le ofere puţină originalitate cu ajutorul unor ornamente.

PELAGHEA ŢÎPU administrator, croitorie: Am realizat aproximativ 2000 de unităţi, ne-am străduit să le facem în timp util împreună cu echipa. Au rămas acei copii care au fost în vacanţe, au fost în deplasări şi acum, în ultimele zile, se pregătesc şi ei de şcoală. Noi am alocat două luni de zile pentru acest volum de lucru, iar preţurile sunt de la 200 de lei până la 800 de lei per uniformă.

"Anul acesta o să merg în clasa I-a. – Şi văd că ai şi o uniformă... – Fustiţă, sarafan, bluziţă."

Printre instituţiile de învăţământ care au stabilit un stil vestimentar pentru toţi elevii este şi Liceul Aristotel din Chişinău.

PAVEL CERBUŞCĂ director, Liceul Aristotel: Noi ne-am dorit foarte mult ca ei să nu atragă atât de multă atenţie la ce sunt îmbrăcaţi sau cât costă hainele, dar să ne orientăm spre cunoştinţe, spre performanţe academice. Pe parcursul anilor au fost câteva schimbări, au venit copiii cu anumite propuneri, ca să fie introduse şi maiouri pollo ca să le fie mai comod. Anul acesta s-a luat o decizie ca elevii să nu aibă doar culoarea albastră... ci şi culoare neagră, albă.

Primele uniforme școlare au apărut in urmă cu 500 de ani, în Anglia. În acest an, indiferent de uniforme, scoala incepe pentru unii pe 1 septembrie, pentru altii pe 2 2 septembrie.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter