Actualitate

Aeroportul Internațional Chișinău a trecut integral în gestiunea statului

post-img
Aeroportul Chișinău

Începând cu 28 martie, Aeroportul Internațional Chișinău a trecut oficial în gestiunea statului şi este administrat de către întreprinderea de stat "Aeroportul Internațional Chișinău”.

 „Aseara, în jurul orelor 22.00 au demarat procedurile de transmitere/preluare a activelor Aeroportului Internațional Chișinău, ce se aflau în concesiunea firmei Avia Invest SRL. Acestea au fost finalizate la miezul nopţii", a precizat pentru Mold-Street.com, Alexandru Musteaţă, directorul general al Agenţiei Proprietăţii Publice (APP), potrivit mold-street.com.

Potrivit oficialului Aeroportul Internațional Chișinău funcționează în prezent în regim normal, fără întreruperi operaționale.  Anterior premierul Dorin Recean a declarat că Aeroportul Internațional Chișinău ar putea reveni în gestiunea completă a statului până în luna mai.  

 „Aeroportul deja este în proprietatea statului. Noi acum transferăm operațiunile aeroportuare sub controlul statului. Sunt niște proceduri tehnice, acreditări de securitate, care necesită timp și ele trebuie să sfârșească până la 1 mai”, explica, citat de Realitatea.md.  

Aeroportul Internațional Chișinău, a fost transmis în concesiune de Avia Invest SRL (fondată de companii din Rusia, dar de facto gestionată de oamenii lui Ilan Şor) pe 30 august 2013, pentru un termen de 49 de ani.

Operațiunile și managementul Aeroportului Internațional Chișinău au fost transferate către Avia Invest, în noiembrie 2013. Compania concesionară s-a angajat să investească în modernizarea lui circa 250 de milioane de euro.  

 În toamna 2019, Guvernul Sandu a dat în judecată compania și a cerut anularea contractului de concesionare, invocând încălcarea contractului.  Drept răspuns, firma Komaksavia Airport Invest Ltd din Cipru, ce deţine 95% din Avia Invest SRL, a dat în judecată Republica Moldova la Curtea de Arbitraj de la Stockholm, pretinzând despăgubiri de 855 de milioane de euro.  

Pe 3 august 2022, Tribunalul arbitral al Camerei de Comerț din Stockholm (Suedia) a respins cererea Komaksavia Airport Invest Ltd îndreptată împotriva Republicii Moldova.  La finele lunii noiembrie 2022, Curtea de Apel Chișinău a decis rezilierea contractului de concesiune a Aeroportului.  

Atunci, reprezentanții Avia Invest, concesionara Aeroportului Internațional Chișinău, au anunțat că decizia este una ilegală şi va fi atacată necondiționat la Curtea Supremă de Justiție .  Compania susținea că motivul rezilierii – presupusa neprezentare a unei garanții privind buna execuției a contractului – este absolut absurd și chiar ciudat.  

Totodată ei acuzau autoritățile de presiuni politice asupra instanței și magistraților și atrăgeau atenția publicului și autorităților din Republica Moldova că rezilierea contractului presupune o restituire obligatorie a investițiilor făcute, care în prezent se ridică la peste 90 de milioane de euro, confirmate prin audituri internaționale și prin deciziile APP din 2013 până în 2021.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter