Politic

Rusia impune interdicţie de intrare mai multor oficiali din R. Moldova pe teritoriul său

post-img
MAE rus

Republica Moldova va continua să-şi protejeze spaţiul informaţional "indiferent de deciziile sau răspunsurile Moscovei", a declarat luni Ministerul de Externe şi Integrare Europeană de la Chişinău, după ce Rusia a impus interdicţie de intrare pe teritoriul său pentru mai mulţi oficiali moldoveni.

"Indiferent de deciziile sau răspunsurile Moscovei, ne angajăm să continuăm să protejăm spaţiul nostru informaţional împotriva oricărei ingerinţe externe şi să menţinem o poziţie fermă împotriva dezinformării, atacurilor hibride şi încercărilor de destabilizare a ţării noastre", a subliniat purtătorul de cuvânt al MAEIE, Igor Zaharov, scrie Agerpres.

Anterior, diplomaţia rusă a informat într-o notă că ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darii, a fost convocat luni la sediul MAE rus unde i-a fost exprimat un "protest ferm" în legătură cu "persecuţia politică a presei de limbă rusă în Republica Moldova" şi blocarea site-urilor acestora.

"Ca măsură asimetrică, Lillian Darii a fost informat că mai multor oficiali din Republica Moldova le este interzisă intrarea în Federaţia Rusă", a precizat MAE rus, fără a dezvălui numele celor care nu vor mai putea călători în Federaţia Rusă.

În octombrie, Republica Moldova a blocat 31 de portaluri de internet, majoritatea controlate din Rusia, potrivit presei locale.

Printre mass-media blocate se numără site-urile marilor agenţii de presă ruse, precum TASS şi Interfax, dar şi postul de radio Sputnik şi ziare precum Izvestia şi Komsomolskaia Pravda.

Potrivit Chişinăului, este vorba despre portaluri de internet care difuzează informaţii "capabile să genereze tensiuni sau conflicte sociale" şi care "provin de la autorităţile publice ale unui stat (implicat) într-un conflict militar şi recunoscut ca stat agresor, sau de la persoane şi entităţi sancţionate de Uniunea Europeană, SUA, Canada, Marea Britanie şi Norvegia pentru acţiunile lor destabilizatoare faţă de Republica Moldova".

Anterior, autorităţile ruse au impus în luna august restricţii de intrare pe teritoriul Rusiei pentru oficiali moldoveni, ca răspuns la decizia Chişinăului de a reduce personalul Ambasadei Rusiei în Republica Moldova.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter