Social

Peste 11 mii de săteni din Cahul se vor putea bucura de o piaţă agroalimentară, modernizată cu fonduri europene

video

Peste 11 mii de săteni din raionul Cahul se vor putea bucura de o piaţă agroalimentară regională modernizată cu fonduri europene. În satul Colibaşi, a fost amenajată o hală de carne şi produse lactate şi câteva zone pentru comercializarea produselor locale și articolelor de artizanat.

ZFR

Piața din Colibași poate oferi spațiu pentru 90 de producători şi agenţi economici locali. Carnea şi lactatele se pot vinde într-o hală modernă, care corespunde normelor sanitare.

„Înainte stăteam afară, în ploaie, acum avem o sala foarte frumoasă, o sala forate răcoroasă, avem locul nostru. Nu mai suntem nevoiţi să vindem de la toate porţile, gardurile.”

„Ne străduim şi noi să avem o producţie bună, de calitate, să poată ţăranii, oamen ii să mănânce, aşa, o bucăţică de cărniţă mai gustoasă, mai naturală.”

„Avem producţia noastră. Iată eu sunt pensionară, am 75 de ani. Pensia am 2000 de lei. Dar dacă mai vin să vînd un cartof, o păstare, mergem, şi mulţumim domnului.”

Există o zonă pentru fructe, legume şi cereale, iar în şase căsuțe construite în stil rustic sunt expuse lucrările meşterilor populari. Piaţa are o  importanţă regional și vor beneficia peste 11 mii de cetățeni din satele Colibași, Brânza și Vadul lui Isac din raionul Cahul. La evenimentul de inaugurare a pieţei au participat preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, şi reprezentanţi ai delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău.

ZFR

ION DOLGANIUC, primar Colibași, raionul Cahul: „Prin acest proiect realizat, ne-am gândit că dăm oportunitate pentru producătorii locali să-și realizeze producția, astfel încât să cream și noi aici un circuit, producție-bani, astfel încât să beneficiem cu toții, să creăm un punct de atracție ca localitate în regiune.”

Jan Demidovitsă-Makeläinen, manager de programe, Delegația UE în Republica Moldova: „Uniunea Europeană susține dezvoltarea Republicii Moldova prin intermediul proiectelor în fiecare regiunea din Republica Moldova inclusiv malul sting și drept a Nistrului. Dezvoltarea capacităților APL, infrastructură, bussines, tineret, educație”.

Lucrările de modernizare a pieței regionale "Cu drag de colibași" au fost realizate cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, în cadrul Programului "EU4Moldova: regiuni – cheie". Peste patru milioane de lei au fost alocate de partenerii europeni. Primăria Colibași a avut o contribuție de 2,2 milioane de lei, iar Consiliul Raional Cahul încă un milion de lei.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter