Extern

Ruşii au ajuns şi în Republica Moldova prin intermediul unor zboruri operate prin Turcia şi Armenia

Ruşii au ajuns şi în Republica Moldova prin intermediul unor zboruri operate prin Turcia şi Armenia
Sursa video: TVR MOLDOVA

După anunţul de ieri al preşedintelui Putin privind mobilizarea parţială, mulţi ruşi au ajuns şi în Republica Moldova prin intermediul unor zboruri operate prin Turcia şi Armenia, pentru că nu există curse directe spre Chişinău. Unii dintre ei au reuşit să prindă un bilet de avion spre destinaţiile unde nu nevoie de viză. Acasă s-au întors şi basabeni care lucrau în Rusia.

Mulţi dintre pasagerii celor două curse aeriene, sosite în această dimineaţă la Chişinău de la Instanbul şi Erevan, erau cetăţeni ruşi. Pentru că au avut puţine alternative să-şi părăsească în grabă ţara, ei şi-au luat bilete de avion spre Turcia, Armenia, Turcia sau Azerbaidjan, state care nu le cer vize, după care s-au îndreptat spre alte destinaţii.  

DANIELA FOCŞA, reporter TVR MOLDOVA: „Odată ajunşi pe aeroportul internaţional Chişinău aceştia încearcă să-şi caute bilete spre alte destinaţii. Am încercat să discutăm cu ei, în special mame cu copii şi femei în vârstă, însă nu au dorit să ne comunice detalii.”

În ultimele 24 de ore, 389 de cetăţeni ai Federaţiei Ruse au traversat Republica Moldova prin punctele de trecere a frontierei.  

RAISA NOVIŢCHI, ofiţer de presă, Poliţia de Frontieră: „Dacă vorbim de intrări, atunci peste 200 de cetăţeni ruşi, mâine dimineaţa vom avea date noi."

Potrivit presei internaţionale, în după-amiaza zilei de ieri, biletele pentru zboruri directe din Moscova către țările în care ruşii pot intra fără vize erau deja epuizate. Cei care au reuşit, totuşi, să găsesacă locuri libere în avioane au plătit şi de câteva ori mai mult decât în mod obişnuit.  De exemplu, biletul pentru un zbor de la Moscova la Chişinău, cu escală, era mai scump de 4.000 de euro. O aplicaţie dedicată monitorizării aeronavelor pe durata zborului a prezentat un film în care se putea vedea numărul mare de avioane care au plecat, începând de aseară, din Moscova și Sankt Petersburg.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter