Covid-19

Coronavirus: Eris, noua variantă de Covid, se răspândește în Europa. Cei care au avut virusul se reinfectează mai ușor

post-img
imagine simbol

O nouă tulpină de virus care cauzează Covid, botezată Eris, se răspândeşte în Europa, Asia și America de Nord. Îi reinfectează mult mai uşor pe cei care au mai avut infecţia. Şi ajung în spital mai mulţi copii decât variantele de până acum. Cifrele arată că şi la noi a început un nou val Covid. Am putea avea şi 30 de mii de cazuri pe săptămână, în toamnă, în cel mai rău caz, potrivit unor experţi. Infecţia nu mai omoară mulţi oameni, dar unu caz din cinci suferă din cauza simptomelor care persistă, relatează stiri.tvr.ro.

Eris, noua tulpină de SARS-CoV-2, se răspândește rapid. În Marea Britanie a fost depistată luna trecută şi deja unul din șapte cazuri de Covid este cu Eris. Îi reinfectează mai ușor pe cei care au trecut prin infecție.

dr. OCTAVIAN JURMA -  medic şi cercetător: Proporţia copiilor spitalizaţi, din totalul celor infectaţi, creşte cu fiecare variantă, chiar dacă variantele sunt progresiv mai blânde pentru adulţi. Ar trebui avut atenţie în şcoli. Şcolile ar putea fi dotate cu sisteme de purificare a aerului. Nu sunt foarte costisitoare în raport cu beneficiile. Riscul de a face Covid va crește cu 25 - 30 la sută, în fiecare săptămână, până  la mijlocul lunii octombrie, probabil.

Și la noi sunt tot mai multe cazuri de Covid confirmate oficial. Octavian Jurma estimează că, într-un scenariu optimist, am avea cel mult cinci mii într-o săptămână. În cel pesimist, am ajunge şi la 30 de mii. Acum, puțini ajung în spital cu complicații, în general vârstnici sau care au boli cronice. Sunt însă și copii la ATI. Încă se poate muri de Covid.

dr. ADRIAN MARINESCU - medic primar infecționist, director medical, Institutul "Matei Balș": În jurul nostru, de cele mai multe ori cunoscuţii fac o simplă viroză. Poate că nici nu se testează. E foarte posibil să fie infecţia cu SARS-CoV-2. Noi, la Matei Balş, în momentul de faţă considerăm Covidul exact ca pe o gripă sau ca pe o altă boală infecţioasă. Izolăm pacientul la nivel de salon. Chiar dacă virusul SARS-CoV-2 a pierdut mult din intensitate, riscul există să facem și complicații.

Unul din cinci oameni care trec prin boală, chiar fără complicaţii majore, suferă pe termen lung.

dr. ADRIAN MARINESCU - medic primar infecționist, director medical, Institutul "Matei Balș": Din păcate, pacienţi care, de exemplu, s-au infectat în 2020 sau 2021 au în continuare long Covid. Şi vorbim despre sechele care pot fi ireversibile sau parţial reversibile, pulmonare, în sfera neurologică şi nu numai.

dr. OCTAVIAN JURMA - medic și cercetător: Se spune că, în medie, infectarea simptomatică cu long Covid scade starea de sănătate cu 20 la sută sau ne îmbătrânește cu 5 ani. Acum 20 la sută este comparabilă cu starea nostră de bine după ce am trecut printr-un cancer sau după un traumatism craniocerebral grav.

Cei mai sensibili sunt sfătuiți să ia măsuri de precauție.

Persoanele vulnerabile ar trebui să aibă grijă, mai ales unde este mare aglomerație. Cei care au simptome respiratorii ar trebui să evite colectivitățile, să poarte mască pentru a-i proteja pe ceilalți şi să meargă la doctor pentru diagnostic şi tratamentul potrivit.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter