Social

Astăzi, la Chișinău a fost marcată „Ziua românilor de pretutindeni”

Astăzi, la Chișinău a fost marcată „Ziua românilor de pretutindeni”

Îmbrăcaţi în ii şi cu tricolorul în mâini, zeci de tineri au mărşăluit astăzi prin centrul Chişinăului. Evenimentul a fost organizat cu ocazia Zilelor Românilor de Pretutindeni, pentru a promova cultura şi tradițiile românești. Evenimentul a culminat cu o horă a unirii.

floare carpet

Limba română, această comoară a neamului nostru, este firul roşu care ne leagă pe toţi.


În timpul marşului, tinerii au vorbit despre idealul românesc, dar şi despre importanţa unirii Republicii Moldova cu patria-mamă în cadrul marii familii europene.


Evenimentul a fost organizat de Liga Studenților din Basarabia şi Asociaţia Obştească ,,Ideea Națională". Participanţii au făcut un popas şi în faţa monumentului Eroilor Comsomolului Leninist, de unde au transmis un mesaj autorităţilor de la Chişinău. De a elimina aceste pericole sociale din mijlocul poporului, de a le duce în muzee şi de a ne elibera de aceste simboluri care aduc aminte de o tragică perioadă. PETRU CIOBANU preşedinte, A. O. ,,Ideea Naţională": „Mesajul nostru este unul de asumare a identităţii româneşti. Dacă ne-am fi unit atunci când ar fi trebuit, în 1991, odată ce am scăpat de sub jugul barbariei sovietice, azi am fi fost în Uniunea Europeană. Suntem cu toate mâinele pentru Uniunea Europeană.” PAVEL VINTILĂ membru, Liga Studenţilor din Basarabia: „Trebuie să avem o direcţie clară proeuropeană, pentru că doar acolo ne putem dezvolta ca stat, ca naţiune şi acolo putem obţine recunoaşterea noastră identitară. La fel, din câte vedem tinerii au şi un mesaj prompt: votăm DA la referendumul care va avea loc în octombrie.”

floare carpet

La finalul marşului, participanţii s-au unit într-o horă şi au cântat melodii patriotice româneşti.


TVR MOLDOVA a fost partener media al evenimentulei. Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită anual în ultima duminică din luna mai. În acest an, va fi celebrată pe 26 mai.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter