Social

Doi soţi din Floreşti şi-au transformat locuinţa într-un mod inedit. Uşile muzeului Vatra Neamului sunt deschise pentru oricine și acolo pot admira obiecte rare sau cu mare valoare sentimentală

Muzeul Vatra Neamului
Sursa video: TVR MOLDOVA

Menirea unui om este de a lăsa urme frumoase pe pământ. O spun doi soţi din Floreşti care ghidaţi de acest principiu şi-au transformat locuinţa într-un muzeu. A luat fiinţă din dragostea pentru familie, dar şi pentru tezaurul şi valorile naţionale. Uşile muzeului Vatra Neamului sunt deschise pentru oricine vrea să se teleporteze în timp.

În muzeul familiei Leșenco din Gura Căinarului, Floreşti, se găsesc zeci de obiecte vechi de secole, adunate atât de la familie, cât şi de la săteni. Doamna Olga păstrează cu sfințenie cadourile de la nunta sa, basmaua de la nașă, fața de masă împletită de mama ei, dar și o năframă veche de 250 de ani care a fost purtată de cinci generaţii de femei.

OLGA LEŞENCO, locuitoare, Gura Găinarului, Floreşti: "Cel mai vechi şi cel mai valoros obiect în amintirea măicuţei mele este această năframă. Aşa şi se numeşte. A purtat-o străbunica că era din Prajila şi bunica mea Olga."

Privirile vizitatorilor sunt furate şi de două lăzi de zestre, dar și un pat de pe vremea țarismului. Un exponat cu care se mândreşte familia Leşenco este un pian din 1836, adus din Germania, care stătea prăfuit de mai mulți ani în casa de cultură din localitate. Iar lista exponatelor vechi pare nesfârşită.

OLGA LEŞENCO, locuitoare, Gura Găinarului, Floreşti: "Furculiţele acestea is din 1903. Un covor, din 1923. Cusăturile făcute de mama. Ceas din 1950. Patefonul tot e foarte vechi. Am un sunduc."

Muzeul a fost înfiinţat în urmă cu câţiva ani şi s-a născut din dragostea pentru familie, dar şi valorile şi tezaurul naţional.

OLGA LEŞENCO, locuitoare, Gura Găinarului, Floreşti: " În amintirea mamei şi a bunicii, ne-am gandit să facema cest muzeu. Durerea pierderii unei mame care te-a născut şi crescut, am decis să rămână ceva în urmă. Tot timpul ne-am gândit să rămâna urme frumoase."

Muzeul a fost inclus într-un circuit turistic şi poate fi vizitat de către oricine. Iar denumirea de Vatra Neamului nu a fost aleasă deloc întâmplător.

VLADIMIR LEŞENCO, locuitor, Gura Găinarului, Floreşti: "Totul porneşte de la temelia unei case, iar în case, înainte, întotdeauna erau cuptoare. Iar cuptorul are vatră şi pe vatră se cocea pâinea care era modul de existenţă a unui ţăran."

Acum locuinţa familie transformată în muzeu e plină de exponate, dar loc se mai poate găsi pentru obiecte care pot avea o valoare, mai ales sentimentală.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter