Cultură

Maestrul Eugen Doga a primit titlul onorific de Doctor Honoris Causa al Universității de Stat "Alecu Russo" din Bălți

Eugen Dona-Doctor Honoris Causa
Sursa video: TVR MOLDOVA

Universitatea de Stat "Alecu Russo" din Bălți i-a oferit renumitului compozitor şi Artist al Poporului, Eugen Doga, titlul onorific de Doctor Honoris Causa. La ceremonie au luat parte studenţi, profesori şi academicieni care l-au felicitat pe renumitul compozitor şi i-au urat sănătate şi inspiraţie.

EUGEN DOGA compozitor, Artist al Poporului: „Am venit la Bălți pentru a mă reîncărca spiritual, omenește, profesional. Am văzut că aici se cântă muzica mea. Este ceea ce îl face pe un artist să se simtă împlinit.”

În semn de omagiu faţă de personalitatea artistică a lui Eugen Doga, studenţii instituţiei de învăţământ superior din Bălţi au pregătit câteva numere artistice.  

Profesorii din Bălți au spus că muzica lui Eugen Doga este cartea de identitate a românilor de pe ambele maluri ale Prutului.

STELA SMIRNOV director, Şcoala de Muzică "George Enescu'', Bălţi: „Muzica lui Doga este peste tot. Este în viața de toate zilele, în filme, copilărie și desigur că este și în școlile de muzică și arte a învățământului artistic. Elevii cu mare pasiune interpretează toate lucrările lui Doga și o simt din suflet.”

Considerat cel mai mare compozitor român în viață, Eugen Doga  a compus 70 de valsuri, 90 de romanțe, dar și trei balete: Luceafărul, Venancia și Regina Margo. A scris muzică pentru circa 200 de filme artistice și documentare.


ANATOL MORARU profesor universitar: „Prin muzica sa, noi, o țară foarte mică, care nu avem alte resurse economice, sportive sau chiar militare, devenim cunoscuți. Este un mare ambasador în acest sens.”


GHEORGHE MUSTEA compozitor, dirijor, academician: „Muzica lui Doga însă rămâne fidelă spiritului muzicii ca atare chemată să înalțe omul așa cum face muzica marelor clasici.”

În semn de recunoştinţă, Maestrul Eugen Doga le-a oferit iubitorilor de muzică o colecție de discuri cu opera sa.

NATALIA GAȘIȚOI rector, Universitatea de Stat "Alecu Russo", Bălți: „Suntem unica bibliotecă științifică care va avea în colecția sa aceste discuri. Imediat, acestea vor ajunge în mediateca universității.”

Compozitorul Eugen Doga s-a născut pe 1 martie 1937 în satul Mocra, raionul Râbniţa. Eugen Doga a fost distins cu Premiul de Stat, titlul onorific Artist al Poporului, cu "Ordinul Republicii", ordinul "Steaua României" în grad de comandor. Compozitorul este autorul celebrului vals "Gingaşa şi tandra mea fiară", desemnat de către UNESCO drept cea de-a patra capodoperă muzicală a secolului trecut.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter