Sci-Tech

Medicul Liliana Cojuhari, despre metapneumovirusul uman: Este un virus comun, care are un tablou clinic asemănător altor infecții respiratorii

post-img
Liliana Cojuhari, medic

Mulţi dintre noi au auzit deja de noul virus care se răspândește masiv în China - metapneumovirusul uman HMPV. În ce condiții ar putea ajunge şi pe la noi, am aflat de la Lilia Cojuhari, conferențiar universitar la Catedra Boli Infecțioase a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu”.

„Acesta este un virus comun, ceea ce înseamnă că are un tablou clinic asemănător altor infecții respiratorii virale care predomină la noi în țară. Acest virus este cunoscut din 2001, de aceea, nu ar trebui să ne îngrijoreze.   Pacienții cu comorbități sau care sunt în grupurile de risc, care sunt asemănătoare tuturor infecțiilor respiratorii”, spune medicul.

Lilia Cojuhari declară că HMPV se manifestă ca și orice altă infecție respiratorie: febră, tuse, rinoree, iar la copii cu imunodeficiență sau la copii mici sub 2 ani ar putea fi unele particularități ce ne pot pune în gardă, de aceea, majoritatea copiilor sunt internați și tratați doar de medicii specialiști.

Ca și în cazul oricărei infecții respiratorii, regulile generale sunt: păstrarea distanței, evitarea aglomerației, aerisirea încăperilor, menținerea unei igiene personale, prin spălarea pe mâini pentru cel puțin 20 de secunde. 

Lilia Cojuhari mai spune că nu există niciun pericol privind o eventuală epidemie de HMPV, așa cum a fost în cazul COVID-19: „SARS COV 19 a fost un virus nou, iar HMPV este un virus cu o vechime de mulți ani. Deci, populația a mai fost în contact cu HMPV și a căpătat deja o imunitate colectivă”. 

În sezonul 2023-2024, în Republica Moldova au fost depistate 8 cazuri de infecție cu HMPV. În sezonul rece actual, deocamdată, în Republica Moldova nu a fost depistat vreun caz de infecție cu acest virus.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter