De astăzi, creştinii au păşit în Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, cea mai grea, dar şi cea mai importantă înainte de Învierea Domnului. Este o perioadă de smerenie şi curăţare spirituală pentru toţi credincioşii.
În fiecare zi din Săptămâna Patimilor, preoții țin slujbe speciale, numite denii. Acestea au loc în fiecare seară, începând cu Duminica Floriilor, până în Vinerea Mare, când se cântă Prohodul Domnului. Postul și abținerea de la activități festive sau distractive sunt, de asemenea, recomandate pentru a menține o atmosferă de reculegere și pregătire spirituală pentru Învierea Domnului, care va avea loc pe data de 20 aprilie.
IOAN COSOI, preot, biserica "Sfantă Treime": Mai semnificativ sunt zilele de Miercuri. Miercurea cea Mare este o zi de post negru pentru că în acestă zi Iuda s-a decis şi a fost şi l-a vândut pe Iisus, luând în schimb bani. Joia cea Mare este ziua când Iisus a stat la Cina cea de Taină cu ucenicii săi şi este reactualizarea euharistiei Mântuitorului, această slujbă de a institui sfânta taină a împărtăşaniei. Vinerea cea Mare este momentul răstignirii lui Iisus şi Prohodul Domnului, reflectate toate în aceste slujbe.
Dacă ne lăsăm doar în pregătirea materială pentru Paşti, devine doar o sărbătoare gastronomică, unde se întâlnesc oamenii şi stau la masă. De aceea recomandăm ca cei care pot, seara pot participa la Denia din Miercurea Mare, la Denia din Joia cea Mare când se citesc cele 12 Evanghelii, vineri seară Prohodul Domnului şi desigur de îmbinat aceste lucruri. Cea mai bună variantă este să mergi şi la slujbe şi să faci treabă şi acasă.
REPORTER: SORINA GOLOVATIUC
Imagine: Dumitru Lupu