Actualitate

Val prelungit de căldură în Europa. Incendii în Albania și Bulgaria, caniculă în Italia și Grecia

Val prelungit de căldură în Europa

Albania și Bulgaria se confruntă cu incendii de pădure, în Serbia a secat un lac. Iar în Italia și Grecia s-au emis alerte de caniculă, temperaturile depășind 40 de grade Celsius.

Valul de aer cald din Africa se resimte puternic în Italia. În 12 orașe s-a emis cea mai severă avertizare de căldură și ce e mai rău urmează, temperaturi de peste 43 de grade Celsius. Ministerul Sănătății avertizează persoanele vulnerabile să nu iasă afară.

Temperaturi de peste 42 de grade Celsius și alerte de caniculă sunt și în Spania și Grecia. Autoritățile de la Atena au luat măsuri speciale pentru salariații care lucrează afară în intervalul 12 – 17.

Căldura aici în Roma a fost uluitoare. Dar ne descurcăm cu îngheţată sau apă. Și ne întoarcem la hotel, unde avem aer condiţionat.

Niki Kerameus, ministrul grec al Muncii: Cred că guvernul trebuie să fie și este proactiv în acest sens. Ne confruntăm cu o schimbare climatică intensă, trăim condiții meteorologice extreme atât iarna, cât și vara uneori și de aceea statul trebuie să se adapteze ținând cont de protecția oamenilor.

Croația se confruntă cu un alt val de căldură de-a lungul coastei Adriatice și cu temperaturi record ale apei mării, aproape 30 de grade Celsius. Unele specii s-au adaptat, altele sunt însă pe cale de dispariție.

Ivica Vilibic, reprezentant, Institut de Cercetare: O creștere cu 1 grad în adâncime, care nu este, evident, la fel cu 5 grade la suprafață, este semnificativă. În consecință, acest lucru nu poate fi inversat. Rămâne întrebarea dacă acest lucru poate fi restabilit vreodată.

Pompierii și forțe civile din sudul Italiei, Albania, Serbia și Bulgaria acționează de câteva zile pentru stingerea incendiilor de pădure. Sofia a emis cod roșu de caniculă, iar incendiile de vegetație au afectat zone mari din sud vestul țării.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter