Economic

Sprijin european pentru dezvoltare economică. IMM-urile din R. Moldova sunt încurajate să exporte tot mai mult pe pieţele externe

Sprijin european pentru dezvoltare economică
Sursa video: TVR MOLDOVA

Întreprinderile Mici şi Mijlocii din Republica Moldova sunt încurajate să exporte tot mai mult pe pieţele externe. Oganizaţia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului oferă sume importante de bani, sub formă de grant, pentru ca IMM-urile să devină mai competitive și să-și extindă piețele de desfacere.

Lansat în toamna lui 2020, Programul de creștere a competitivității IMM-urilor și internaționalizarea acestora, continuă și in acest an și este îmbunătăţit. 20 de antreprenori selectați au semnat, astăzi, contracte de finanțare nerambursabilă.

RODICA CELAC, beneficiar program: "În cadrul investiţiei, noi urmează să procurăm o linie modern d eprelucrare a vişinei, este o inovaţie pentru piaţa Republicii Moldova."

Valoarea grantului ce poate fi acordat este de la 250 de mii de lei până la două milioane de lei. Contribuția proprie este de minim 50%. Au prioritate IMM-urile care introduc inovații în procesul de producție și diversifică produsele sau serviciile.

CONSTANTIN ŢURCANU, şef Direcţie, Organizaţia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului: "Întreprinderile pot reveni de mai multe ori către ODA prin aplicări, până la atuingerea plafonului de 2 milioane de lei, la grant sau echipamente şi până la 100 mii lei pentru achiziţionarea serviciilor, în funcţie de etapa de dezvoltare la care se află."

Programul ajută la creșterea economică prin atragerea investițiilor, sporirea competitivității și a productivității IMMu - rilor din Republica Moldova.

DUMITRU PÎNTEA, director, Organizaţia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului: "Până la final de an, pentru programul dat, încă avem resurse de circa 35-40 mil de lei pe care le putem acorda antreprenorilor. Există sufficient buget în continuare."

MARIN GHENCIU, director-adjunct, Organizaţia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului: "Aportul statului în semnarea contractelor cu dvs este de 14 milioane de lei, iar investiţia totală în economie este evaluată la 31 milioane de lei."

Programul de creștere a competitivității IMM-urilor și internaționalizarea acestora a fost elaborat de Ministerul Economiei în colaborare cu Organizaţia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului și cu asistența tehnică a Proiectului Uniunii Europene - "Infrastructura Calității în contextul DCFTA".

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter