Social

Şapte oameni au murit în incendii, în primele trei săptămâni ale anului 2025

Şapte oameni au murit în incendii, în primele trei săptămâni ale anului 2025

Anul 2025 a început cu o statistică sumbră a pompierilor. În doar 3 saptamâni, şapte oameni şi-au pierdut viaţa în incendii. Utilizarea greşită a sobelor şi a altor surse de încălzit, dar şi imprudenţa în timpul fumatului, sunt cele mai frecvente cauze ce au produs aceste tragedii.

ANGELINA UNGUREANU, jurnalist TVR MOLDOVA: De la începutul lui 2025, pompierii şi salvatorii au stins 117 incendii. Este o crestere cu sase la suta în comparaţie cu anul trecut. Din nefericire, şapte persoane şi-au pierdut viaţa în aceste nenorociri. Cele mai multe tragedii s-au produs în localităţile rurale, iar majoritatea victimelor au fost oameni în etate.

Datele Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă arată că, în perioada rece a anului, majoritatea incendiilor se produc din vina cetăţenilor care nu respectă regulile de exploatare a surselor de încălzit.

LILIANA PUŞCAŞU, ofiţer de presă, IGSU: Este foarte important ca sobele să nu fie supraîncălzite. Mai mult ca atât, pe parcursul nopţii, focul trebuie stins, iar în preajma acesteia nu trebuie să fie lucruri inflamabile sua arzătoare. Focul în sobă nu trebuie făcut cu substanţe uşor inflamabile.

Reprezentanţii IGSU atrag atenţia celor ce folosesc cazane alimentate cu gaze naturale.

LILIANA PUŞCAŞU, ofiţer de presă, IGSU: Acestea trebuie verificate, iar în cazul în care au defecţiuni să fie chemat un meşter specializat, autorizat pentru a îndepărta aceste defecţiuni. O altă cauză des utilizată din păcate este şi neatenţia la utilizarea ţigărilor, neatenţia la fumat, atunci când oamenii adorm cu ţigara aprinsă sau nu sting ţigara.

În caz de pericol, cetățenii sunt rugați să apeleze Serviciul de Urgență 112.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter