Social

Acțiune inedită de ecologizare la Orheiul Vechi. 30 de alergători au strâns câțiva saci cu gunoi în timp ce au alergat pe un traseu de 14 km

Acțiune inedită de ecologizare la Orheiul Vechi. 30 de alergători au strâns câțiva saci cu gunoi în timp ce au alergat pe un traseu de 14 km

Acțiune inedită de ecologizare la Orheiul Vechi. 30 de alergători au strâns câțiva saci cu gunoi în timp ce au alergat pe un traseu de 14 km. Punctul final a fost Defileul Morovaia unde s-a desfăşurat o acţiune amplă de salubrizare, la care s-au alăturat mai mulţi voluntari. Organizatorii îşi doresc să atragă atenţia celor ca vizitează rezervaţia să nu trebuie să transforme patrimoniul natural într-o gropă de gunoi.

Membrii comunității "Run for Plastic" au alergat azi pe traseul maratonului Dragonul de Aur Mic, de la Orheiul Vechi, şi au adunat în saci tot plasticul care l-au întâlnit în cale. Într-o oră au umplut 25 de saci cu gunoi.

IULIAN BERCU, fondator, Run Moldova: „Acesta este plasticul de pe un traseu, drumeţia de ora , aici sunt zeci şi sute de km vă închipuiţi cât plastic mai rămâne necolectat. Cel mai des se întâlnesc sticle şi în locuri total neaşteptate, la o distanţă de 4, 34 km de trasee.”

SERGIU IPATI, alegător, Run Moldova: „Spre surprinderea mea ne-am oprit destul de des pentru că pe traseul era mult gunoi şi alergarea s-a transformat într-un mers pe jos. La fiecare două sute de metri trebuia să ne oprim să ridicăm un pet o pungă de plastic,o sticlă de la bere.”

Acţiunea a continuat la Defelul de la Morovaia. Complexul carstic, unic de acest fel în Republica Moldova, a ajuns să abunde în deşeuri de tot felul.

„Un cort ceva, a fost lăsat probabil de cei care au venit aici la picnic, la fel am găsit şi un costum de pescuit. Oamenii cred că dacă au făcut curăţie în curte, deja e curat, nu vor să înţeleagă, că orice deşeu aruncat afectează negativ mediu.”

„Obiecte sanitare, căzi, scaune de toaletă, practic e imposibil să le luam în saci şi nu înţelegem de ce oamenii lasă aşa tipuri de deşeuri în natură.”

Administraţia Rezervaţiei " Orheiul Vechi" nu poate face faţă cantităţii mari de gunoi aruncat la nimereala și au decis să ceară ajutor.

ION CEBANU, director, Rezervaţia Culturală Orheiul Vechi: „Localnicii aruncă gunoiul sau depozitează, neautorizat gunoiul în pofida faptului că necătând la faptul că se colectează organizat de către serviciile comunale. În partea mai adâncă este produsul neglijenţei turiştilor care vin în această regiune.”

Conceptul  de strângere a gunoaielor în alergare poartă numele de plogging şi este practicat aproximativ de 100 de miloane de oameni de pe glob.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter