Actualitate

Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi a organizat la Chişinău un târg al ofertelor pentru tinerii basarabeni

Targ pentru tineri
Sursa video: TVR MOLDOVA

Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi a organizat astăzi, la Chişinău, un târg al ofertelor pentru tinerii basarabeni care vor să-şi continue studiile universitare peste Prut. Evenimentul, care a adunat zeci de participanţi, a fost organizat în cadrul proiectului "Open Gates – Open Minds" 2022, cu sprijinul Ambasadei României în Republica Moldova.

Universitatea "Dunărea de Jos", din Galaţi, este una dintre cele mai importante instituţii de învăţământ superior din Sud-Estul României. Reprezentanţii Universităţii au prezentat, la târgul de la Chişinău, ofertele pentru toate cele 14 facultăţi.

MARIAN BARBU, decan, Facultatea Automatică, Universitatea "Dunărea de Jos", Galaţi: „ Avem oferte din toate domeniile: IT, economic, industrie alimentară, istorie, filosofie, teologie, medicină.  Li se oferă cazare gratuită, înscriere la examenele de admitere este gratuiră, avem şi programe speciale organizate prin intermediul ligii studenţilor basarabeni.”

ARTUR TULUŞ  decan, Facultatea de Istorie, Universitatea "Dunărea de Jos", Galaţi: „Relaţii internaţionale şi studii europene ca specializare, practic vorbim despre UE fiindcă această specializare a fost creată pentru eurofincţionarea UE şi cred că este o oportunitate pentru tinerii din R.Moldova de a urma acaestă specializare în condiţiile aderării statului la Uniunea Europeană.”

În acest an, Universitatea din Galaţi oferă circa 300 de locuri, cu bursă şi fără, pentru tinerii din Republica Moldova. Viitorii studenţi vor candida la secţiunea pentru Românii de pretudindeni. Cosmin este elev în clasa a 11-a şi, deşi mai are un an până la Bacalaureat, e decis să-şi continue studiile în România. Şi-a ales deja o facultate.

COSMIN elev, clasa a XI-a: „Sunt diferite facultăţi din România care m-ar interesa. De exemplu arhitectură sau inginerie şi pot să recomand chiar prietenilor mei.   Este o oportunitate foarte mare, mai ales că şi burse se dau.”

Unii tineri au fost însoţiţi de părinţi.

„Am doi băieţi care am fi cointeresaţi în facultăţile oferite. Au o preferinţă, o facultate? – Da. Facultatea de inginerie şi arhitectură.  România este în UE şi sunt nişte avantaje pentru tineri.”

Cu oferte pentru viitorii studenţi a venit şi Universitatea de Educaţie Fizică şi Sport din Chişinău, care a găzduit târgul de astăzi.

VIORICA CĂLUGHER  director, Departamentul Studii, USEFS: „Informăm tinerii pasionaţi de domeniile la care formăm specialiştii cu oferta noastră educaţională, atfelncât să cunoască îndeaproape  mediul academic, să cunoască mai multe despre specialităţile de la licenţă.”

Pentru ca ofertele de studii să fie mai atractive, unele facultăţi şi-au scos arteleria grea.

VLAD GRAMA, student, USEFS: „Noi prezentăm catedra militară a Universităţii de educaţie fizică şi sport. Aici avem mina antitanc, ca să o activezi trebuie o tonă, asta este mina antipersonal. Băieţii poate chiar nu sunt interesaţi acum, că e sec. 21. Sunt multe fete doritoare care vor să facă catedra militară.”

NICHITA TOCICO, student, specialitatea Salvatori şi Pompieri, USEFS: „Invit să devină pompieri, deoarece sunt locuri vacante ca să activezi în acest domeniu, salariul decent. Da e periculoasă în schimb fără acaestă profesie nu poate fi viaţa cotidiană.”

Am observat ceva nou, am practicat. Te interesează vreo facultate? Da. Am văzut facultatea de ştiinţe.”

Este primul târg educaţional organizat la Chişinău, la care participă şi universităţi din România, după doi ani de pandemie.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter