Justiție

Şeful Direcţiei Juridice a Parlamentului de la Chişinău, Ion Creangă, bănuit de trădare de patrie, plasat în arest

Şeful Direcţiei Juridice a Parlamentului de la Chişinău, Ion Creangă, bănuit de trădare de patrie, plasat în arest

Şeful Direcţiei Juridice a Parlamentului de la Chişinău, Ion Creangă, bănuit de trădare de patrie, îşi va petrece următoarele 30 de zile în arest în Penitenciarul nr. 13. Şi angajatul poliţiei de frontieră, suspectat de complot împotriva Republicii Moldova, va sta 30 de zile după gratii. Deciziile au fost luate de magistraţii Judecătoriei Chişinău, sediul Ciocana, în lipsa învinuiţilor.

BFCO

După mai bine de o oră de deliberări, magistraţii au decis ca şeful direcţiei Juridice a Parlamentului, Ion Creangă, învinuit de trădare de patrie, să fie plasat după gratii.

„Pentru învinuitul Creangă se aplică măsura preventivă de arestat preventiv pe un termen de 30 de zile cu calcularea termenului începând cu data de 31 iulie 2024, ora 23:25, data reţinerii de facto. Locul unde urmează să fie deţinut învinuitul Creangă Ion Andrei, arestat preventiv, va fi Penitenciarul numărul 13 Chişinău.”

Avocatul lui Creangă a cerut ca acesta să fie plasat în arest la domiciliu, din cauza unor probleme de sănătate.

GHEORGHE IONAŞ, avocatul lui Creangă: „Dumnealui are o stare de sănătate precară. Are probleme de sănătate, respectiv, am prezentat instanţei un document confirmativ şi am solicitat să fie examinat în lipsă.”

Procurorul de caz susţine că Ion Creangă încă nu a făcut nicio declaraţie în cadrul audierilor. Acuzatorii susţin că funcţionarul ar fi transmis colaboratorului Ambasadei Ruse informaţii secrete despre activitatea Parlamentului şi altor instituţii de stat.

BFCO

VITALIE CHIŞCA, procurorul de caz: „Este vorba despre informaţii ce ţine de anumite proiecte legislative şi nu numai. Fiind documentat şi prins în flagrant, adică în momentul întrevederii conspirative între cetăţeanul Moldovei şi cel al Federaţiei Ruse, în cadrul comunicării au fost divulgate şi alte informaţii, dar nu le pot vocifera acum.”

Creangă ar fi avut şi un contract cu diplomatul rus şi chiar era remunerat.

VITALIE CHIŞCA, procurorul de caz: „Ce ţine de trădare de patrie, într-adevăr a fost documentată remuneraţie necunvenită pentru însărcinările care s-au trasat.  Dar care erau sumele de bani pe care le primea domnul Creangă? - Sumele variau începând cu 500 până la 2000. Ar fi vorba de dolari.  Împlicarea altor funcţionari publici, evident că este în vizorul anchetei penale. Noi investigăm şi această latură.”

Poliţistul de frontieră, suspectat de complot, a refuzat să se prezinte în instanţă. La audieri, însă, el nu şi-a recunoscut vina.

ADRIAN ISTRAI, avocat: „ - De ce nu s-a prezentat astăzi în faţa instanţei? - Dumnealui este în stare de şoc. Încă nu înţelege ce se întâmplă. Nu înţelege în genere de ce este acuzat. - Deci, nu-şi recunoaşte vina? - Nu, nu-şi recunoaşte. ”

Şeful Direcţiei Juridice a Parlamentului de la Chişinău, Ion Creangă, şi un angajat al Poliţiei de Frontieră au fost reținuți pe 31 iulie. Potrivit PCCOCS, ei ar fi comunicat informații secrete unui angajat de la Ambasada Rusiei de la Chișinău. Creangă a fost suspendat din funcţie în perioada cercetărilor, iar dacă va fi găsit vinovat, riscă până la 20 de ani de închisoare, iar poliţistul de frontieră până la 10 ani.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter