Politic

Maia Sandu, la Davos: De rezistenţa Ucrainei depinde pacea în Republica Moldova

post-img
Maia Sandu la Forumul Economic de la Davos
Sursa foto: tvr

De rezistenţa Ucrainei depinde pacea în Republica Moldova, dar şi în Uniunea Europeană. Este declaraţia preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, la forumul de la Davos. Şeful statului a participat şi la o dezbatere despre consecinţele războiului asupra statelor europene.

Alături de premierul Finlandei, Sanna Marin, şi congresmanul american, Gregory W. Meeks, Maia Sandu a participat dezbaterea prinvind impactul războiului din Ucraina asupra Europei. Şeful statului a fost întrebată despre vulenerabilităţile şi riscurile de securitate ale Republicii Moldova.

MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: „Nu aș spune că, astăzi riscul, amenințarea militară este mai mare decât a fost în primăvara anului trecut. Ştim că dacă Ucraina nu ar fi rezistat, atunci, în următoarele zile, Rusia ar fi ajuns la Chișinău. Nu era nici un dubiu. Astăzi, situația depinde de ceea ce se întâmplă în Ucraina și vedem că rezistă. Ucraina ne apără, la propriu. Noi facem paşi pentru a ne îmbunătăți sectorul de apărare, dar suntem foarte realiști cu privire la ceea ce putem face.”

Prim-ministrul Finlandei, Sanna Marin, a declarat că Rusia folosește resursele energetice ca o armă împotriva Europei.

SANNA MARIN premierul Finlandei: „Putin încearcă să ne impună frica de Rusia şi de ce s-ar putea întâmpla. El vrea ca noi și cetățenii noștri să ne gândim la prețurile războiului. Vedem deja oameni frustrați de prețurile ridicate ale energiei în Europa. De fapt, răspunsul trebuie să fie opus. Trebuie să trimitem mai mult sprijin Ucrainei, mai multe arme, mai mult ajutor umanitar şi financiar. Vom sprijini atâta timp cât este nevoie. 5, 10, 15 ani, oricât va fi nevoie. Vom sprijini Ucraina.”

GREGORY W. MEEKS congresman din New York, SUA: „Deci, ce mai putem face? Cred că ştiţi că SUA a oferit un pachet impunător de ajutor pentru Ucraina. De asemenea, acum se vorbește despre acordarea de mai multe arme avansate, astfel încât ei (n.r. ucrainenii) să se protejeze de atacuri în aer. Vorbim despre mai multe tancuri etc. Putem face mai mult prin a oferi mai multe arme avansate, dar şi instruire pentru a folosi acele arme protejându-se.”

Forumul de la Davos, care se desfăşoară sub genericul "Cooperarea într-o lume fragmentată", se va încheia joi. Maia Sandu s-a întâlnit deja cu președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare. S-a discutat despre programele finanțate de BERD, dar şi despre alte proiecte de investiții în infrastructură, consolidarea independenței energetice și dezvoltarea mediului de afaceri. Tot la Davos, Maia Sandu a mai avut o întrevedere şi cu noul preşedinte al Confederaţiei Elveţiene, Alain Berset.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter