Social

În peste 80% din cazurile de suicid, înregistrate anul trecut în R. Moldova, victime au fost bărbaţi. Puţini sunt, însă, cei care cer ajutorul unui specialist

Suicid
Sursa video: TVR MOLDOVA

În peste 80 la sută din cazurile de suicid, înregistrate anul trecut în Republica Moldova, victime au fost bărbaţi. Puţini sunt, însă, cei care cer ajutorul unui psiholog sau al unui medic psihiatru, de ruşine sau din lipsa informaţiilor despre problemele de sănătate mintală. Pentru a preveni astfel de cazuri, un specialist a mers astăzi la Academia de Poliţie ,,Ştefan cel Mare" şi le-a vorbit viitorilor poliţişti.

Deşi recunosc că s-au confruntat uneori cu dificultăţi psiho-emoţionale, unii studenţi spun că nu au cerut niciodată ajutorul unui specialist.

"Cel mai bun psiholog al tău eşti tu. M-am învăţat a mă controla singur pe mine, asta a fost în jur timp de doi ani de zile, stai pur şi simplu într-o camera şi te gândeşti de ce să fii trist dacă poţi să fii fericit?!"

"Cred că şi pe viitor nu voi avea astfel de probleme, dar totuşi există careva riscuri, pentru că domeniul nostru în poliţie este complicat, pentru că vom avea de interacţionat cu societatea."

Statisticile arată că femeile merg mai des la un psiholog, în comparaţie cu bărbaţii. Observăm asta şi în rândul studenţilor de la Academia de Poliţie ,,Ştefan cel Mare".

"M-a ajutat şi mi-a spus… cât mai multă comunicare. Ca orice adolescent am avut probleme emoţionale şi nu e o ruşine să spunem despre asta, pentru că ne confruntăm cu nişte obstacole, cu probleme care pentru noi nu sunt cunoscute, despre care nu se discută în şcoli."

Andrei Eşanu, psiholog și asistent la Universitatea de Medicină ,,Nicolae Testemițanu", spune că este important să le vorbească studenţilor despre sănătatea mintală, din moment ce a întâlnit numeroase cazuri în care poliţiştii s-au confruntat cu astfel de probleme.

ANDREI EŞANU, psiholog, asistent universitar, Universitatea de Medicină şi Farmacie: "Am avut ocazia, tot datorită proiectului, să vorbim cu colegii voştri, care lucrează de mai mulţi ani în diferite raioane, am discutat despre situaţii stresante cu care se întâlnesc, şi am observat că arderea profesională este foarte des întâlnită."

Specialistul le-a vorbit studenţilor despre cauzele tulburărilor mintale, ce simptome au și care sunt metodele de tratament disponibile.

"ANDREI EŞANU, psiholog, asistent universitar, Universitatea de Medicină şi Farmacie: "Unii oameni ştiu să ascundă destul de bine problemele cu care se întâlnesc, însă cu cât mai mult noi ascundem problemele, nu le discutăm, nu încercăm să le rezolvăm, cu timpul ele se adună şi poate să ducă la situaţii mai dificile şi la unii aceasta se poate transforma inclusiv în faptul că devin mai puţini productivi."

Evenimentul dedicat sănătății mintale face parte din proiectul MENSANA , finanțat de Guvernul Elveției. Menţionăm că, în 2021, din cauza problemelor de tip psiho-emoţionale, 466 de persoane s-au sinucis.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter