Sport

O pictură murală dedicată Jocurilor Olimpice de la Paris, va putea fi admirată în centrul orașului Chișinău

O pictură murală dedicată Jocurilor Olimpice de la Paris, va putea fi admirată în centrul orașului Chișinău

O pictură murală, dedicată Jocurilor Olimpice de la Paris, va putea fi admirată, peste câteva zile, în centrul orașului Chișinău. Opera de artă va prezenta toate sporturile în care Republica Moldova va lupta pentru medalii la competiţia mondială din vară. Fiecare membru al Echipei Olimpice trebuie să-și lase numele pe această lucrare, iar câţiva au făcut-o deja.

floare carpet

Pe peretele unui bloc de locuinţe din sectorul Centru al Chișinăului se conturează o pictură murală dedicată Jocurilor Olimpice din Franța. Lucrarea va înfăţişa mai multe sporturi, printre care judo, atletism, canoe și tir cu pistolul. La aceasta ultimă specialitate va concura Ana Dulce. Eleva lui Oleg Moldovan a fost astăzi la înălțime, la propriu, și și-a scris numele.

ANA DULCE, tir cu pistolul, calificată la Jocurile Olimpice: "Mi-a plăcut extrem de mult ideea de a crea o astfel de pictură murală. Consider că această locație va deveni o parte importantă a orașului și îl va face mai frumos. Sper că îi va inspira pe mai mulți oameni și va populariza sportul în țară."

Au reușit, deja, să-și lase amprenta pe această lucrare și alți sportivi. Daniela Cociu și Serghei Tarnovschi, ambii canoiști, au fost încântați de această idee.

DANIELA COCIU, canoistă, calificată la Jocurile Olimpice: "Am fost ieri și mi-am desenat numele. Au fost emoții superbe. M-am bucurat mult și sper că pe viitor vor mai fi astfel de lucruri, poate și mai ingenioase."

SERGHEI TARNOVSCHI, canoist, calificat la Jocurile Olimpice: "Este o motivaţie pentru olimpici. În plus, și copiii vor vedea această pictură murală care arată că în Republica Moldova este sport, sunt olimpici care vor merge la Olimpiadă, cu un vis olimpic."

În total, lucrarea va acoperi o suprafață de aproximativ 350 de metri pătrați și va costa circa 150 de mii de lei, bani obținuți de la sponsori. Pictura ar trebui să reziste minimum zece ani și ar trebui să fie gata duminică.

DUMITRU POTAPOV, pictor: "Ideea a fost de a promova sportul printr-o ilustrație mai puțin directă, mai ilustrativă. În orice caz, este o responsabilitate. Am făcut și eu canotaj timp de 13 ani și îi țin minte pe unii sportivi când abia și-au început cariera."

De asemenea, în următoarele săptămâni, pe mai multe autobuze şi troleibuze din Chișinău se vor vedea mesaje de susținere pentru Echipa Olimpică. Olimpiada de la Paris se va desfășura în perioada 26 iulie – 11 august și va fi difuzată, în exclusivitate, de TVR MOLDOVA.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter