Actualitate

Fost vicepremier pentru Reintegrare: Regiunea transnistreană nu depinde doar de Moscova, dar și de Kiev și de Chișinău

post-img
Alexandru Flenchea, ex-vicepremier pentru Reintegrare
Sursa foto: TV8

Regiunea separatistă transnistreană este o afacere pentru actualul lider al acesteia, Vadim Krasnoselski și pentru patronii companiei Sheriff, din care cauză ei nu ar fi interesați ca războiul să continue sau să ajungă în regiune, pentru că aceasta înseamnă să piardă bani. Părerea a fost exprimată de fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, în cadrul unei ediții speciale la Radio Chișinău.

„Pentru (Vadim) Krasnoselski și cei care îl controlează, adică  patronii companiei Sheriff, Transnistria este o afacere, o afacere care  poate exista în condițiile status-quo-ului care s-a ținut timp de 30 de  ani, cu o bucată de hotar privatizat, hotar care este acum închis, pe  acolo contrabanda nu mai merge, și mai este și gazul rusesc. Războiul  amenință toate aceste operațiuni economice și financiare pentru Sheriff.  În situația în care ei nu fac contrabandă cu armament pentru părțile  beligerante, nu fac din asta bani, războiul doar le împiedică  dezvoltarea. În fiecare zi de război ei pierd bani și, evident, că nu  vor război”.

Alexandru Flenchea  a mai spus că Tiraspolul are  și interese proprii, care nu de fiecare dată sunt identice cu cele ale  Moscovei.

„Cei care sunt la Tiraspol au și interese proprii,  care nu neapărat, și nu de fiecare dată, sunt identice cu cele ale  Moscovei, pentru că Moscovei nu-i pasă de afacerile Sheriff-ului, atâta  timp cât nu vin peste interesele politice ale Moscovei aici în țara  noastră(...)Krasnoselski, administrația și toți cei care sunt fața  oficială a Sheriff-ului trebuie să facă niște piruete politice și  propagandistice foarte iscusite pe timp de război. Din 24 februarie,  niciodată la Tiraspol nu au zis război, nici operațiune militară  specială. Adică au spus că există criza refugiaților, care vin în stânga  Nistrului, dar nu este spus un motiv clar al refugierii acestora, se  spune că vin din cauza evenimentelor din Ucraina, adică foarte vag și  foarte neutru, pentru a nu supăra nici Kievul, nici Moscova.  Transnistria nu depinde doar de Moscova, dar și de Kiev și de Chișinău,  și ei înțeleg asta foarte bine, și de aceea trebuie să fie foarte atenți  și precauți. Din păcate, seria de provocări care au avut loc în stânga  Nistrului au schimbat un pic situația. Sunt îngrijorat de acest fapt,  pentru că cei de la Tiraspol au arătat cu degetul la Ucraina, și, ca  răspuns imediat, evident, Tiraspolul a început să restricționeze, ceea  ce știe să facă mai bine și e prima măsură la care recurge în orice  situație neclară”.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter