Actualitate

Președintele Klaus Iohannis, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române: Relaţia specială cu Republica Moldova a reprezentat o prioritate strategică pentru mine, cooperarea bilaterală fiind la cel mai înalt grad din istorie

post-img
Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut un discurs la Reuniunea Anuală a Diplomației Române, în care a accentuat relația dintre România și Republica Moldova, pe care o consideră ca fiind la cel mai înalt grad din istorie.

ZFR

„Relaţia specială cu Republica Moldova a reprezentat o prioritate strategică pentru mine, ca preşedinte al României, iar cooperarea bilaterală a atins un nivel fără precedent, fiind în prezent la cel mai înalt grad din istorie”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele României s-a referit și la relația dintre București și Kiev de la invazia rusă în Ucraina

„Am promovat şi o relaţie constructivă şi principială cu Ucraina. Încă din prima zi a războiului, România a fost pe deplin solidară şi a luat ample măsuri multidimensionale în sprijinul Ucrainei. Păstrez cu preşedintele Zelenski un contact apropiat, existând un schimb aprofundat de evaluări şi idei cu orice prilej”, a precizat președintele româna

Acesta a mai precizat că a acordat o atenţie deosebită consolidării parteneriatelor şi a relaţiilor strategice bilaterale cu statele „de care ne apropie valori şi interese comun”e precum Germania, Franţa, Spania, Italia, Polonia”.

„Am menţinut raporturi privilegiate cu Marea Britanie şi Turcia, iar în perioada 2020-2024 am încheiat trei noi parteneriate strategice, cu Bulgaria, Japonia şi Georgia. Cu statele baltice şi cu alte state din zona central şi est-europeană avem preocupări şi interese comune. O parte dintre acestea le reflectăm în mesaje şi abordări comune, inclusiv în Formatul Bucureşti 9”, a menționat Klaus Iohannis.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter