Social

Cultura de porumb este grav afectată de secetă în Republica Moldova

post-img
Porumb afectat de secetă

Cultura de porumb este grav afectată de secetă în Republica Moldova. Situaţia e aproape catastrofală în centru şi sud. Potrivit reprezentanţilor ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, în aceste regiuni, pe multe parcele, plantele au fost pârjolite în totalitate de soare, iar recoltele au fost compromise, în lipsa apei.

Sergiu Spinei, un agricultor din Chişinău, a  semănat în acest an 200 de hectare cu porumb în raionul Anenii Noi.  Fermierul se plânge că, pe unele parcele, recolta a fost compromisă  total din cauza secetei cumplite.

SERGIU SPINEI, fermier: „Ploaia care a venit acum, nu mai ajută. Deja gata, e târziu. Şi în aşa  stare, eu cred că în zona noastră e 80 la sută din porumburi”.

Din  cauza lipsei de precipitaţii, porumbul a crescut neuniform iar frunzele  au început să se usuce în perioada când, în mod normal, planta ar  trebui să fie în plin proces de vegetaţie.

NICOLAE BOICO, reporter TVR MOLDOVA: „În această zonă nu a plouat mai consistent tocmai din primăvară.  Pământul e împânzit de crăpături, unele adanci de aproximativ 40 de  centimetri, asa ca aici lesne încape o palma. Iar porumbul de pe acest  teren e compromis în proporție de 95 la sută”.

Situaţia  e mai bună pe un alt teren, unde porumbul a fost semănat direct, fără  ca pământul să fie prelucrat, spune agricultorul. Datorită acestei  metode, umiditatea din sol a fost menţinută partial iar o parte din  recoltă a fost salvată. Pe terenurile unde s-a folosit această  tehnologie, porumbul a fost afectat doar în proporţie de 60 la sută.

SERGIU SPINEI, fermier: „Cât de cât la zero măcar ieşi.  Acolo este minus. un  million şi jumătate de lei. Eu cred că diferenţa e  foarte mare”.

Reprezentanţii  ministerul Agriculturii spun că nu au, deocamdată, date actualizate  privind pierderile la această cultură. Acum o lună, însă, conform  cifrelor prezentate de direcţiile agricole raionale, jumătate din  suprafeţele cultivate cu porumb erau deja compromise.

VEACESLAV GRIGORIŢĂ, şef direcţie, MAIA: „Circa doar 6 procente în stare bună a porumbului, care era la sfârşitul  lunii iunie.  În jur de 40 de procente era în stare satisfăcătoare.. Restul era nesatisfăcătoare. Desigur de atunci s-a înrăutăţit  fiindcă în ultima lună noi nu am avut precipitaţii”.

În  funcţie de condiţiile meteorologice, recoltarea acestei culturi începe,  de regulă, în a doua jumătate a lunii august. În 2022, fermierii au  semănat cu porumb aproximativ 530 de mii de hectare. Potrivit Biroului  Naţional de Statistică, anul trecut, agricultorii din Republica Moldova  au obţinut o cantitate record de porumb - peste 2 milioane 800 de mii de  tone.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter