Actualitate

Săgeți aruncate între instituții de stat în urma decesului Liubei Babițchi

post-img
Liuba Babițchi, tânăra care a decedat la 30 ianuarie 2024 în urma unei intervenții estetice

Clinica Dr. Serebrova, unde, la 30 ianuarie 2024, tânăra femeie de afaceri Liuba Babițchi (Monalisa) și-a pierdut viața în urma unei intervenții estetice, avea două autorizații de funcționare, și nu una cum declara anterior Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Niciuna dintre autorizații însă nu permitea lucrătorilor salonului să efectueze proceduri de remodelare corporală ce includ intervenții chirurgicale.

Deși susține că nu deține competențe pentru a dispune verificări la acest salon de frumusețe, Centrul Național pentru Protecția Consumatorilor (CNPC) a venit cu un comunicat de presă în care aruncă săgeți către alte instituții.

CNPC „constată cu stupoare” că controlul inițiat de ANSP la Clinica Dr. Serebrova pe 31 ianuarie, la o zi după deces, s-a încheiat cu o singură concluzie: „nerespectarea programului de lucru”. Anterior, ANSP anunțase că a inițiat două controale la salonul respectiv, însă acesta era închis.

De asemenea, CNPC susține că Dr. Serebrova deține două notificări de comerț, și nu una, cum susține ANSP.

Prima autorizație este pentru „frizerie” cu „două locuri”, care are dreptul să presteze servicii de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare care include activităţi de spălare a părului, aranjare şi tuns, coafat, vopsit, nuanţat, ondulat, îndreptat şi activităţi similare, pentru bărbaţi şi femei, bărbierit şi aranjarea bărbii, masaj facial, manichiură şi pedichiură, machiaj etc.

autorizație, Dr. Serebrova

A doua autorizație este emisă pentru comerţul cu amănuntul al produselor cosmetice şi de parfumerie în magazine specializate.

autorizație de comerț, Dr. Serebrova

„Remodelarea corporală prin liposucție prestată reprezintă o intervenție chirurgicală. Prin urmare, activitatea acestei entități juridice trebuia acreditată de Consiliul Național de Evaluare și Acreditare în Sănătate. Până în acest moment, nu avem o opinie a acestui Consiliu”, se mai spune în comunicatul CNPC.

De asemenea, CNPC declară că Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor ar trebui să inițieze un control inopinat și să verifice dacă aparatul medical Morpheus8, utilizat de clinică pentru rejuvenarea pielii, nu este contrafăcut. Și asta deși, în cadrul conferinței de presă susținută pe 5 februarie, Roman Babițchi, soțul Liubei Babițchi, a declarat că soția sa nu a mers la acest salon pentru o procedură Morpheus, cum s-a vehiculat inițial, ci pentru alt gen de intervenții.

CNPC mai recomandă consumatorilor să evite frecventarea serviciilor de înfrumusețare la domiciliul prestatorilor, iar pentru remodelarea corporală să apeleze la clinici acreditate.

Totodată, CNPC subliniază că nu deține atribuții de control asupra activității de întreprinzător pentru a dispune efectuarea acestora la entitatea enunțată.

Moartea unei tinere femei de afaceri în timpul unei intervenţii estetice nu numai că a şocat societatea, dar şi a scos la iveală lacune legislative şi slaba supraveghere a activităţii saloanelor de înfrumuseţare.

Pe 5 februarie, soțul femeii decedate și avocata familiei au ieșit într-o conferință de presă în care au povestit cum s-au petrecut lucrurile în ziua de 30 ianuarie, când Liuba Babițchi a mers la Dr. Serebrova pentru câteva intervenții de înfrumusețare.

Roman Babițchi și avocata acestuia acuză „tentative de mușamalizare a cazului”, arătându-se stupefiați de faptul că „o simplă frizerie” putea efectua astfel de proceduri, dar și că nicio persoană nu a fost reținută până în acest moment.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter