Actualitate

Acuzaţii grave în Consiliul raional Orhei. Consilierii opoziţiei cred că banii ce vor fi obţinuţi din vânzarea şcolii internat din Orhei ar putea fi utilizaţi fraudulos în campania electorală

Acuzaţii grave în Consiliul raional Orhei. Consilierii opoziţiei cred că banii ce vor fi obţinuţi din vânzarea şcolii internat din Orhei ar putea fi utilizaţi fraudulos în campania electorală

Școala internat din Orhei a fost scoasă la licitaţie printr-o decizie a consiliului raional, din care fac parte mulți consilierii ai fostului partid Şor, scos in afara legii. Consilierii din opoziţie susţin că există riscul ca cei peste 36 de milioane de lei obţinuţi din vânzare să fie utilizaţi fraudulos în campania electorală.

ZFR

Licitatia a fost aprobată in luna mai și sunt suspiciuni că s-a incălcat legea.

SERGIU AGA consilier independent, Orhei: Prima încălcare a regulamentului şi legsilaţiei privind achiziţiile a fost lipsa unei consultări publice reale pentru că la Orhei nu se face nicio consultare publică reală. Efectiv există posibisibilitatea de a utiliza aceste resurse administrative în folosul şi pentru piarul unei formaţiuni politice sau în cazul de faţă a mai multor formaţiuni politice care se asociază acestui lider care patronează cumva din online oraşul Ohei şi Consiliul Raional.

ALEXEI CODREANU consilier PAS: Noi vedem o foarte mare grabă a lor, a consilierilor de la fostul Partid Şor de a vinde acest bun. Unul poate fi vorba de teren acolo pentru că urmăresc anumite interese şi vor să diminueze preţul ca să-l vândă mai ieftin apropiaţilor lor sau s-ar putea să vândă imobilul să i-a banii respectivi să se investească în campania electorală a lor şi apoi instanţa de judecată să dea câştiga de cauză Cancelariei de Stat şi Consiliul Raional să fie nevoiţi să întoracă aceşti 36 de milioane de lei care era suma iniţială.

Vicepreşedintele raionului Orhei respinge acuzaţiile si spune că oricum nimeni nu a vrut să cumpere clădirile și terenul scolii.

VICTOR PERŢU vicepreşedinte al Raionului Orhei: Clădirea este într-o stare deplorabilă, acoperişul este spart, iar pe zice trece degradează. Din acest considerent am hotărât să obţinem ceva venit din vânzarea bunurilor, având în vedere că nu avem altă ideie cum să le folosim.

ZFR

"De vândut tot s-a vândut în ţara aceasta şi ce a mai rămas se străduie să vândă. Întradevăr câţi bătrânei sunt care nu au nici adăpost şi nici ce mânca. Eu sunt de părere că ar trebui reprofilată, să se deschidă o casă pentru bătrânei. Partidul care conduce acest raion se strădui să vândă tot şi după să spună că domnul Şor face."

Clădirea şcolii internat pentru copii orfani din Orhei este în paragină. A fost deseori vandalizată, iar bunurile din clase au fost furate.

NADIA MIHUŢĂ: Dacă acum câțiva ani acest hol al școlii-internat din Orhei răsuna de vocile copiilor, astăzi clădirea este pustie. Usile abia se închid iar mobilierul din sălile de clasă lipsește. Tot ce mai amintește că aici s-au făcut lecții este tabla pe care nu s-a mai scris de mult timp.

Prețul de licitatie al clădirilor și terenului este de peste 36 de milioane de lei. Şcoala a fost fondată în 1960 şi a functionat până în 2015.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter