Social

MAI propune Guvernului un proiect de lege care va stabili vârsta celor care pot folosi trotinetele electrice dar şi amenzile pe care le riscă

MAI propune Guvernului un proiect de lege care va stabili vârsta celor care pot folosi trotinetele electrice dar şi amenzile pe care le riscă

De la începutul verii, tot mai mulţi copii ajung la spital cu fracturi după ce au căzut de pe trotinetele electrice. Cel mai mic pacient avea doar patru ani. Pentru a evita astfel de accidente, Ministerul de Interne a propus Guvernului un proiect de lege care va stabili clar vârsta celor care pot folosi acest tip de transport, limita de viteză admisă, dar şi amenzile pe care le riscă cei care încalcă regulamentul rutier.

În această săptămână, la Spitalul "Valentin Igantenco" din Chişinău au fost internaţi patru copii care s-au ales cu traumatisme după ce au căzut de pe trotinetele electrice.

GRIGORE RUSANOVSCHII medic-neurochirurg, Spitalul Pentru Copii: „Se aleg cu traume craniocerebrale, cu multiple excoriaţii, se tăvălesc pe asfalt, plus la asta fracturi de clavicolă, membrele superioare şi inferioare. Săptămâna aceasta sunt internaţi 4 copii, 2 cu traume cranio cerebrale, 1 cu fractura mandibulei,
care s-a acordat ajutorul la chirurgul oro-maxio-facial, băiat de vreo 12-14 ani care a căzut de pe trotinetă.”

Iar de la începutul anului, au fost înregistrate 27 de accidente cu implicarea trotinetelor electrice. Tot atâtea persoane au avut de suferit. Sunt câteva dintre motivele care au determinat Ministerul de Interne să vină cu un proiect de lege care stabileste regulile de circulaţie pentru acest mijloc de transport.

PAVEL APOSTOL specialst principal  INSP: „Ca să se deplaseze pe pistele special amenajate, respectiv doar pe drumuri cu viteza de deplasare căroră nu depăşeşte 50 km la oră, obligatoriu cu elemente de protecţie, vorbim despre casca de protecţie şi alte elemente  reflectorizante.”

În document se mai stipulează care sunt gabaritele maxime ale trotinetelor, pentru a asigura securitatea tuturor participanţilor în trafic.

PAVEL APOSTOL specialst principal  INSP: „Ține de vârstă, permiterea circulaţiei cu trotinetă  de la 16 ani, respectiv puterea motorului să nu depăşească 500 de wats. Respectiv ceea ce va fi mai mare de capacitatea motorului de 500 de wats deja este necesară permisul de categoria AM”

Amenzile pentru persoanele care circulă cu trotineta vor fi stabilite în funcţie de încălcări. Proiectul se află într-o etapă de definitivare şi urmează să fie propus, spre aprobare, Guvernului.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter