La 7 aprilie, marcăm Ziua mondială a sănătății – ziua fondării Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Tema evenimentului ,,Un început de viață sănătos – un viitor plin de speranță”, îndeamnă comunitatea din domeniul sănătății să intensifice eforturile pentru a pune capăt deceselor materne și a nou-născuților.
Conform celor mai recente estimări, în fiecare an, la nivel global, circa 300 de mii de femei își pierd viața din cauza sarcinii sau a nașterii; peste 2 milioane de copii mor în prima lună de viață și aproximativ 2 milioane de copii sunt născuți morți, adică la fiecare 7 secunde se produce 1 deces, care poate fi prevenit.
În baza tendințelor actuale, 4 din 5 țări ar putea să nu îndeplinească obiectivele de îmbunătățire a supraviețuirii materne până în 2030, iar 1 din 3 țări – obiectivele de reducere a deceselor nou-născuților.
În Republica Moldova, potrivit datelor statistice preliminare, rata mortalității materne în 2024 a constituit 9,4 cazuri la 100 de mii de născuți vii (a. 2023- 16,6 la 100 de mii de născuți vii).
Mortalitatea neonatală precoce (decesele survenite în primele 6 zile de viaţă) în 2024, a constituit 8,4 cazuri la 1000 de născuții vii (a.2023 – 5,1 cazuri la 1000 de născuți vii).
Mortalitatea infantilă (decesele survenite în primul an de viață) în 2024 a constituit 14,5 cazuri la 1000 de născuții vii (a.2023 – 10,1 cazuri la 1000 de născuți vii).
Recomandările specialiștilor în sănătate pentru femeile gravide:
- Controale medicale regulate: OMS recomandă cel puțin opt controale medicale, imediat cum s-a confirmat sarcina. Aceste verificări monitorizează sănătatea și dezvoltarea bebelușului și detectează posibile complicații.
- Efectuarea testelor importante: efectuarea testelor, precum investigații cu ultrasunet, teste de urină și de sânge, controale ale tensiunii arteriale, screening pentru glucoză și monitorizarea creșterii bebelușului – acestea sunt esențiale, chiar dacă femeia se simte sănătoasă, deoarece nu toate afecțiunile duc la simptome evidente.
- Mod de viață sănătos: este esențial în timpul sarcinii sa se evite consumul de tutun, alcool și droguri; adoptarea unei alimentații sănătoase și practicarea activităților fizice; gestionarea stresului; adresarea după ajutor medical și informații și în caz de urgențe medicale.
- Cunoașterea semnelor de avertizare: solicitarea îngrijirii medicale urgente în caz de: sângerare vaginală, durere abdominală, vedere încețoșată, umflare bruscă a membrelor, durere de cap persistentă; modificări ale mișcărilor copilului.
Recomandările specialiștilor în sănătate pentru îngrijirea nou-născutului:
- Participarea la controale de sănătate: se recomandă programarea și participarea la toate controalele medicale pentru îngrijirea nou-născutului. Aceste vizite sunt cruciale pentru depistarea precoce a unor eventuale probleme de sănătate.
- Alăptarea: alăptarea este extrem de benefică pentru sănătatea copilului, oferind nutrienții și anticorpii esențiali.
- Vaccinarea: se recomandă vaccinarea copilul, conform Calendarului național de imunizări. Vaccinarea este una dintre cele mai eficiente intervenții de sănătate publică, prevenind milioane de decese anual.
- Recunoașterea semnelor de boală: semnele care pot indica că copilul are nevoie de îngrijiri medicale, cum ar fi: febră, dificultăți de respirație, vărsături persistente, diaree sau letargie neobișnuită.