Europa azi

Europa Azi: Parlamentul European îndeamnă statele membre ale blocului comunitar să sprijine urmărirea penală a regimurilor ruse și belaruse pentru crimele de război

Europa AZi
Sursa video: TVR MOLDOVA

Parlamentul European îndeamnă statele membre ale blocului comunitar să sprijine urmărirea penală a regimurilor ruse și belaruse pentru crimele de război săvârşite în Ucraina. Mărfurile ucrainene exportate în UE vor fi scutite de taxe timp de un an, iar Președintele Consiliului European, Charles Michel, propune crearea unei "comunități geopolitice europene" din care să facă parte ţările şi statele din cadrul Parteneriatului Estic. Sunt câteva dintre principalele ştiri pe care vă invit să le urmăriţi în rubrica Europa Azi.

PARLAMENTUL EUROPEAN CERE PEDEPSIREA CRIMINALILOR DE RĂZBOI


Legislativul UE a adoptat azi o rezoluţie prin care îndeamnă statele membre ale blocului comunitar să ia măsurile necesare pentru a sprijini urmărirea penală a regimurilor ruse și belaruse pentru crimele de război săvârşite în Ucraina. Potrivit rezoluţiei, trebui urmăriţi penal şi pesepsiţi toţi militarii ruşi și belaruşi, inclusiv funcționarii guvernamentali de la Moscova implicați în crime de război. Europarlamentarii mai solicită UE să sprijine înființarea unui tribunal internațional special pentru pedepsirea celor  vinovaţi de crimele comise împotriva Ucrainei și să-i tragă la răspundere pe liderii politici și comandanții militari ruși, precum și pe aliații lor.

SCUTIRI DE TAXE PENTRU MĂRFURILE UCRAINENE


Parlamentul European a suspendat pentru un an taxele pentru mărfurile ucrainene exportate în UE  pentru a sprijini economia țării. Legislativul european a decis să liberalizeze temporar comerțul cu Ucraina ca răspuns la impactul pe care-l are războiul ruso-ucrainean asupra economiei acestei ţări. Vor fi eliminate în totalitate taxele antidumping şi cele de import pentru produsele industriale, pentru fructe și legume Timp de un an vor fi aplicate și măsuri de salvgardare pentru importurile de oțel.


MĂSURI PENTRU INDEPENDENŢA ENERGETICĂ A U.E. FAŢĂ DE RUSIA


Consiliul UE și Parlamentul European au convenit asupra unui acord politic provizoriu potrivit căruia depozitele subterane de gaze din ţările blocului comunitar urmează să fie umplute în proporţie de 80 la sută până la sfârşitul acestui an. Potrivit legislatorilor europeni, e vorba de o decizie pentru îmbunătățirea securității aprovizionării UE cu resurse energetice în contextul războiului din Ucraina. Pentru îndeplinirea acordului provizoroiu, Consiliul UE și Parlamentul European recomandă statelor membre să stocheze în depozite gaze naturale lichefiate sau combustibili alternativi.

INIŢIATIVĂ DE CREARE A COMUNITĂȚII GEOPOLITICE EUROPENE


Președintele Consiliului European, Charles Michel, a propus crearea unei "comunități geopolitice europene" din care să facă parte ţările din Balcanii de Vest şi cele din cadrul Parteneriatului Estic.  Michel a subliniat că această comunitate va aprofunda cooperarea cu aceste state înainte de aderarea lor la Uniunea Europeană. Oficialul a adăugat că în acest fel, Uniunea Europeană va avea un rol mai important de lider geopolitic și va răspunde așteptărilor pe care le au ţările vecine aspirante la integrarea în UE.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter