Economic

R. Moldova accelerează tranziția la energia verde: Se planifică noi parcuri eoliene

R. Moldova accelerează tranziția la energia verde: Se planifică noi parcuri eoliene

Republica Moldova face un pas important spre tranziţia la energia verde. Ministerul Energiei va lansa, la toamnă, a doua rundă de licitații pentru construcţia parcurilor eoliene și sistemelor de stocare a energiei, cu o capacitate de 173 de megawați. Noile proiecte vor contribui la creșterea producției de energie regenerabilă și vor ajuta la menținerea echilibrului în rețeaua electrică.

Constantin Muşiţanu administrează un mini parc eolian, în apropierea localităţii Chiperceni, raionul Orhei. Prima turbină eoliană a cumpărat-o acum patru ani, din Germania.

GABRIELA SULEAC, jurnalist TVR MOLDOVA: Eoliana a fost cumpărată la mâna a doua, fiind fabricată în 2021. Achiziţionarea şi instalarea ei au costat 600 mii de euro şi au durat aproximativ două luni. Are o înălţime de 85 de metri, iar diametrul rotorului este de 70 de metri ceea ce îi oferă capacitatea de a furniza energie electrică pentru aproximativ 500 de locuinţe, pe parcursul unui an. Între timp, a mai cumpărat o turbină. Spune că încă își recuperează investiția, dar e optimist că, în câțiva ani, va avea profit.

CONSTANTIN MUŞIŢANU, producător de energie eoliană: După ale mele, la ziua de astăzi sperăm că 50 la sută din investiţii, posibil a fost recuperată. Nu vă pot spune precis pentru că nu am făcut un calcul. La ziua de azi e foarte greu de a face o prognoză de răscumpărare din considerentul că suntem producători pe piaţa liberă. Nu suntem eligibili, nu avem un tarif fix şi noi vindem energia cu preţuri diferenţiate. Astăzi energia poate să coste 50 de bani, mâine poate să coste doi lei şi e foarte greu de a face o prognoză Această energie este o sursă importantă pentru consumatorii locali.

EUGEN GÂRLEA, preşedinte, Asociația Producătorilor de Energie Electrică Eoliană și Fotovoltaică: Dacă ea este constantă, avem un vânt constant atunci ea îţi produce energie regenerabilă şi zi şi noapte, ceea ce soarele nu poate. Inclusiv toamna şi vara. Soarele este limitat. Este soare e ok. Dar iarăşi, vara panourile când sunt supraîncălzite, eficienţa lor scade. Republica Moldova are, în prezent, o capacitate totală de 665 MW din surse regenerabile. În iunie au fost anunțați câștigătorii primei licitații pentru capacități mari, iar la toamnă urmează o alta nouă. Cei 173 de MW vor fi alocați doar proiectelor care includ și baterii pentru stocarea energiei, o premieră pentru R. Moldova. Valoarea investitiilor pentru următorii trei ani se ridică la 200 milioane euro.

CAROLINA NOVAC secretar de stat, Ministerul Energiei: A doua licitaţie lansăm iată pe tehnologia de energie eoliană şi baterii de stocare. Va fi o licitaţie hibridă. Cu siguranţă avem 173 MW pentru componenta de energie eoliană şi deja pentru baterii de stocare vom avea un minim pentru respectivii producători ca să-ţi acopere acele dezechilibre şi să aibă o curbă de generare cât mai mare în sensul acesta. Companiile câștigătoare vor semna contracte de achiziție a energiei electrice pe o perioadă de 15 ani. Potrivit experților, aceste investiții vor contribui la creșterea securității energetice, reducerea poluării și, pe termen lung, la scăderea costurilor pentru consumatori. În ultimii trei ani, Republica Moldova și-a mărit de opt ori producția de energie verde. REPORTER: GABRIELA SULEAC Imagine: Mihai Lisnic

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor