Actualitate

Două grădinițe din orașul Ialoveni și satul Geamăna și-au redus facturile, utilizând energia solară și biomasă

Două grădinițe din orașul Ialoveni și satul Geamăna și-au redus facturile, utilizând energia solară și biomasă

Criza energetică a stimulat cetăţenii şi autorităţile să găsească soluţii pentru reducerea consumului. Două grădinițe, din Ialoveni și satul Geamăna, raionul Anenii Noi, sunt un exemplu la capitolul eficienţă energetică. Ele şi-au redus considerabil facturile utilizând energia solară şi biomasa.

FTR

Grădiniţa "Lăstărel" din raionul Ialoveni este una dintre instituţiile care beneficiază de un sistem de panouri fotovoltaice. Este o investiţie inteligentă, dar şi o dovadă că facturile mai mici la energia electrică înseamnă mai multe resurse disponibile pentru instituţie.


MARIA DROBOT  director, Grădiniţa nr. 3 "Lăstărel", Ialoveni „:Făcând un calcul, între anul  2023 în care am achitat pentru curentul electric 160 de mii de lei, atunci pentru anul 2024 când deja am beneficiat de aceste panouri fotovoltaice, costul s-a redus cu 53%, fiind de 70-80 de mii de lei. Beneficiind de aceste economii deja am dotat instituţia cu trei aparate de aer condiţionat”.


VEACESLAV CERNAT viceprimar, Ialoveni: „Este vorba de peste 20 de mii de euro sau 400 de mii de lei. Avem o instalaţie de 20 Kw. Ne propunem ca şi la celellate instituţii pe care le avem în gestiune grădiniţe, şcoala de arte să implementăm asemenea proiecte”.

FTR


Înainte de implementarea proiectului, consumul cel mai mare era la echipamentele din bucătărie, în special de la cuptorul cu abur și mașinile de spălat.


VALENTINA SURDU părinte: „Datorită acestor panouri solare grădiniţia noastră va avea reduceri considerabile la energia electrică, respectiv aceşti bani vor fi investiţi în alte proiecte educaţionale”.


DOINA GOGU părinte: „Eu cred că sunt încântată de ceea ce se întâmplă aici. Zic asta pentru că este o grădiniţii ca de familie, iar dacă este să vorbim de căldură chiar este foarte cald, iar educatoarele ne spun de fiecare dată să nu îi îmrăcăm gros. Acest lucru se datorează şi poriectului din care facem parte acum”.


Și în localitatea Geamăna, din raionul Anenii Noii, o grădiniță a găsit o soluție eficientă la criza energetica. Instituţia a fost dotată cu un cazan pe biomasă, iar acum se bucură zilnic de condiții termice mult mai bune, fără grija facturilor exagerate.



TROFIM STURZA operator cazangerie: „Procesul începe de la aducerea rumeguşului de la depozit aici. Îl turnăm în acest vas mare şi de aici tot procesul de lucru este automat”.


Proiectul reduce cheltuielile și sprijină utilizarea resurselor biologice. Investitia a fost de peste 2 milioane de lei.


CRISTINA JIZDAN director, Grădiniţa "Licurici", Geamăna: „Datorită acestui proiect, noi suntem o instituţie independentă şi nu depindem de reţeau de gaze. Înainte câne ne încălzeam doar pe bază de gaze, timp de o lună achitam 70 de mii de lei, acum, de când suntem la încălzire pe cazul pe biomasă am făcut calcul şi timp de un an de zile noi achităm 83 de mii de lei”.


EDUARD STURZA primarul localităţii Geamăna: „Noi am luat problema în ansamblu, nu doar să instalăm un cazan, noi avem şi utiajul care pregăteşte masa lemnoasă. Noi ca să avem autonomie ne gândim şi în viitor mergem cu un pas înainte şi vrem să plantăm salcie energetică deja am pregătiti solul”.



Exemplele celor două instituţii preşcolare demonstrează că investițiile sustenabile pot reduce semnificativ facturile, pot contribui la reducerea emisiilor de carbon și la protejarea mediului.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter