Actualitate

Conectarea R. Moldova la sistemul economic al României, prin portul Giugiulești, ar însemna un imbold puternic care ar putea să faciliteze dezvoltarea economică a R. Moldova, opinie

post-img
captură foto

Premierul României, Marcel Ciolacu, a vorbit, într-un interviu, despre intenția României de a cumpăra portul Giurgiulești din Republica Moldova, în contextul în care se preconizează că România va deveni un hub important în reconstrucția Ucrainei. Oficialul român a precizat că s-a discutat despre acest lucru cu BERD, singurul proprietar final al companiei care administrează obiectul concesionat, şi aşteaptă un răspuns. Subiectul a fost abordat în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR MOLDOVA, cu Anatol Țăranu, analist politic și Vladislav Kulminski, fost vicepremier pentru Reintegrare.

Anatol Țăranu, analist politic: „Ar fi foarte interesantă. Astăzi, portul Giurgiulești aparține BERD-ului, care este un colos ce are în gestiune o sumedenie de obiecte. Defel nu înseamnă că BERD-ul neglijează necesitățile portului Giurgiulești, dar, indiscutabil – gestionarea acestui port de către BERD cumva se înscrie într-o gamă foarte largă de abordări, de strategii pe care le are BERD în mai multe locuri ale lumii. Atunci când vorbim de România, foarte bine înțelegem că România nu pur și simplu este un avocat al R. Moldova din punct de vedere al integrării europene. România are o atitudine afectivă față de R. Moldova. Dacă portul Giurgiulești va fi dirijat de către România aceasta, în mare măsură, va deschide oportunități economice noi pentru R. Moldova. În cazul când BERD nu va merge la anumite facilități pentru R. Moldova, fiindcă sunt legi foarte dure, este un interes economic care, de obicei, este respectat necondiționat, România nu o dată a demonstrat că poate să neglijeze interesul său economic în favoarea R. Moldova. Mi se pare că din acel moment când Giugiuleștiul va deveni o proprietate a Guvernului României, aceasta ar însemna că integrarea economică între R. Moldova și România e pusă pe roate și asta e un lucru bun, fiindcă în condițiile lipsei unei asemenea integrări economice între două state românești care a existat până astăzi economia R. Moldova se dezvoltă foarte prost, noi suntem într-o stagnare economică. După părerea mea, conectarea R. Moldova la economia românească care este una dintre cele mai dinamice economii ale Europei, gradul de dezvoltare a economiei României este printre primele state ale Europei. Conectarea R. Moldova la sistemul economic al României de data aceasta destul de parțial, doar prin portul Giugiulești, ar însemna pentru noi un imbold puternic economic care ar putea să faciliteze dezvoltarea economică a R. Moldova. Cel puțin sistemul care a existat până acum este unul prost, nu lucrează și atunci trebuie să căutăm sisteme noi, ceea ce propune România deschide niște oportunități care ar fi păcat dacă R. Moldova le-ar rata. Giurgiuleștiul este un port despre care mult s-a vorbit că acolo există niște monopoluri a unor oligarhi, din acel moment când portul va funcționa sub patronajul României înseamnă că inclusiv și legile românești vor lucra din punct de vedere economic în această zonă și aceasta este iarăși un element care va facilita reforma în R. Moldova, asta înseamnă o conectare directă a economiei R. Moldova la economia unui stat care este membru al UE”.

Vladislav Kulminski, fost vicepremier pentru Reintegrare: „O să vedem cum vor evolua lucrurile, acolo sunt mai multe litigii în jurul acestui port, dar, desigur, că aceasta ar fi binevenit pentru că România ar aduce nu doar investiții și practice de bussiness în R. Moldova și acest lucru este foarte important. Demult aștept când R. Moldova se va deschide pentru investitorii străini, acest lucru bineînțeles că se va întâmpla mai înainte decât R. Moldova va începe negocierile de aderare la UE, ceea ce este și normal, pentru că atunci investitorii ar avea mai multă încredere, siguranță în investițiile lor”.


author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter