România la zi

Reuniunea la nivel înalt a celor 53 de state membre ale OMS Europa va avea loc săptămâna viitoare, la Bucureşti

post-img
Organizația Mondială a Sănătății
Sursa foto: tvr

Problema resurselor umane calificate în Sănătate va fi dezbătută săptămâna viitoare la Bucureşti în cadrul reuniunii la nivel înalt a celor 53 state membre ale OMS Europa, scrie mediafax.ro.

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a participat marţi la reuniunea Consiliului ministerial formal „Ocuparea Forţei de Muncă, Politică Socială, Sănătate şi Protecţia Consumatorilor” (EPSCO), care se desfăşoară la Bruxelles.

Pe agenda miniştrilor Sănătăţii din spaţiul european s-au aflat subiecte precum Strategia Uniunii Europene pentru Sănătate Globală, coordonarea şi colaborarea post COVID-19, dar şi lipsa medicamentelor cu care se confruntă ţările Uniunii Europene.

„Accesul la medicamente este una din componentele principale ale asigurării accesului la sănătate, iar limitările cu care s-au confruntat toate statele UE în ultima perioadă pentru anumite categorii de produse farmaceutice au avut drept cauză nu lipsa capacităţii de producţie din Uniunea Europeană, ci lipsa de materii prime care în cea mai mare parte sunt procurate în continuare din China şi India. România sprijină iniţiativele care pot să asigure independenţa, din acest punct de vedere, statelor membre din UE şi, de asemenea, sprijină colaborarea în vederea producerii substanţelor care stau la baza fabricării medicamentelor generice”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că emergenţa şi re-emergenţa bolilor transmisibile, rezistenţa la antimicrobiene, dar şi alte probleme legate de bolile netransmisibile, de exemplu, cancerul, trebuie să fie corelate cu strategiile globale promovate de către OMS. În opinia acestuia, toate acestea sunt posibile dacă sunt corelate cu rezolvarea problemei resurselor umane calificate în Sănătate.

„Având în vedere faptul că atât Uniunea Europeană cât şi regiunea Europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii se confruntă cu probleme din acest punct de vedere, săptămâna viitoare va fi organizată la Bucureşti, reuniunea la nivel înalt pe această temă a celor 53 state membre ale OMS Europa”, a transmis marţi Ministerul Sănătăţii.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter