Europa azi

Europa Azi: Un nou sprijin financiar pentru Ucraina

Europa AZi
Sursa video: TVR MOLDOVA

Uniunea Europeană a deblocat un ajutor financiar de 1 miliard de euro pentru a ajuta Ucraina să facă faţă consecinţelor economice ale invaziei ruse. Preşedintele Comisiei Europene a avertizat asupra unei escaladări ale crizei energetice provocate de Moscova. Iar statele europene urmau să transpună până azi în legislațiile lor naționale o nouă directivă privind condiţiile de muncă ale angajaţilor.

UN NOU SPRIJIN FINANCIAR PENTRU UCRAINA

Uniunea Europeană a deblocat un ajutor financiar de 1 miliard de euro pentru a ajuta Ucraina să facă faţă consecinţelor economice ale invaziei ruse. Această sumă de bani reprezintă doar o parte dintr-un amplu program de ajutor financiar pentru Ucraina în valoare totală de 9 miliarde de euro. O primă tranşă de 500 milioane de euro a fost virată deja în contul Băncii Centrale a Ucrainei, alte 500 de milioane de euro urmând să fie transferate mâine. Astfel, suma totală de bani acordată de UE Ucrainei de la începutul războiului se ridică la 2,2 miliarde de euro. UE a mai oferit sprijin pentru asistenţă umanitară, pentru dezvoltare și apărare, a suspendat taxele de import pentru exporturile ucrainene timp de un an şi a adoptat alte inițiative de solidaritate, precum deschiderea unor rute alternative terestre pentru exportul cerealelor din Ucraina.


CRIZA ENERGETICĂ IA AMPLOARE

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat azi asupra unei escaladări a crizei energetice provocate de Rusia, pe fondul disputelor legate de sancţiunile impuse de UE acestei ţări pentru invadarea Ucrainei. Într-un interviu pentru ziarul spaniol El Mundo, Ursula von der Leyen a declarat că blocul comunitar trebuie să se pregătească de cea mai gravă griză energetică după ce Rusia a suspendat parţial sau integral livrările de gaz spre 12 state ale Uniunii. E vorba de ţări care au refuzat să achite gazul în ruble aşa cum cere Rusia care vrea să diminueze în acest fel impactul sancţiunilor occidentale. Moscova a redus şi livrările către Germania, principala putere economică a UE, invocând demararea unor lucrări de mentenanţă.


DREPTURI EXTINSE PENTRU LUCRĂTORII DIN U.E.

Statele UE urmau să transpună până azi în legislațiile lor naționale Directiva privind transparența și previzibilitatea condițiilor de muncă. Directiva prevede o extindere și o actualizare a drepturilor de muncă și a protecției de care beneficiază cei 182 de milioane de lucrători din UE. Potrivit noilor reguli, angajaţii vor avea acces la informaţii mai detaliate privind condițiile lor de muncă, sarcinile de serviciu, timpul de lucru şi remunerarea. Implementarea noii Directive e o măsură menită să asigure lucrătorii cu locuri de muncă de calitate şi să le creeze condiţii pentru a-şi planifica viața.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter