Social

Peste 20 de tentative de trafic ilicit de mărfuri, prevenite de angajații Serviciului Vamal într-o săptămână

post-img
Serviciul Vamal
Sursa foto: imagine simbol

În perioada 24 septembrie – 1 octombrie 2022, angajații Serviciului Vamal au prevenit 21 tentative de trafic ilicit de mărfuri.

Cazurile au fost înregistrate de către inspectorii posturilor vamale Leușeni, Costești, Giurgiulești, Palanca, Tudora, Aeroportul Internațional Chișinău, precum și de către ofițerii echipelor mobile ale Serviciului Vamal, care au depistat următoarele bunuri nedeclarate în rezultatul controlului vamal: telefoane mobile, ceasuri inteligente, accesorii pentru telefoane mobile, articole vestimentare, încălțăminte, genți pentru dame, lumini led decorative, invertor, optimizatoare noi pentru panouri solare, pastile steroizi, butelii cu freon, armă cu aer comprimat, ș.a..

Cercetările continuă în scopul stabilirii complete a circumstanțelor, iar făptașii riscă amenzi conform art. 287, al. 10 Cod Contravențional al Republicii Moldova.

În aceiași perioadă funcționarii postului vamal Aeroportul Internațional Chișinău, au înregistrat două abateri de la normele legale privind introducerea, expedierea şi scoaterea în/din Republica Moldova a numerarului în valută străină, astfel, fiind depistate mijloace financiare nedeclarate în sumă de 171 400 dolari SUA și 15 400 euro.

Totodată, în perioada de referință, în urma acțiunilor întreprinse de către funcționarii vamali în scopul contracarării traficului de produse de tutungerie la frontieră, au fost depistate și ridicate peste 6 600 țigarete, de diferite mărci cu timbru de acciz al Republicii Moldova.

Concomitent, în perioada de referință la posturile vamale Chișinău 1 (PVI, Industrială), Chișinău 2 (PVI, Cricova), Chișinău 3 (PVI, Petricani), Chișinău 4 (PVI, Poșta), Bălți (PVI), Ocnița (PVFI, feroviar) au fost stabilite 47 încălcări și anume: declararea neautentică a mărfurilor, încălcarea termenului de tranzit, indicarea parțială a mărfurilor în declarația vamală, surplus de marfă stabilit în cadrul controlului fizic, date contradictorii în actele de însoțire a mărfurilor, indicarea greșită a descrierii mărfii, lipsa sigiliului vamal, indicarea eronată a valorii mărfurilor, încălcarea termenului de încheiere a regimului, ș.a.

Adițional, funcționarii vamali au identificat:
•    91 mijloace de transport cu numere străine, care au depășit termenul de aflare pe teritoriul R. Moldova (180 de zile dintr-o perioadă de 12 luni consecutive).
•    25 cazuri de încălcare a prevederilor legale privind interzicerea punerii la dispoziția unei alte persoane a mijlocului de transport cu numere străine, plasat sub regim vamal de admitere temporară.  

Pentru nerespectarea condițiilor de derulare a regimului vamal de admitere temporară, persoanele riscă amenzi de la 3000 la 4500 lei, cu obligativitatea scoaterii mijlocului de transport de pe teritoriul Republicii Moldova.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter