Justiție

Experții UE desfășoară o misiune de monitorizare a Programului AEO în Republica Moldova

post-img
Experții UE desfășoară o misiune de monitorizare a Programului AEO în Republica Moldova

În perioada 15-16 mai curent, Serviciul Vamal găzduiește misiunea de monitorizare a Uniunii Europene privind Programul de Recunoaștere Reciprocă a Agenților Economici Autorizați (AEO) între Republica Moldova și Uniunea Europeană.

În acest context, conducerea Serviciului Vamal a avut o întrevedere de lucru cu delegația Direcției Generale Impozitare și Uniune Vamală a Comisiei Europene (DG TAXUD), experții din cadrul administrațiilor vamale din România și Germania, la care au participat și reprezentanții Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova. 

Conducerea Serviciului Vamal a salutat prezența experților misiunii de monitorizare și a menționat că, recunoașterea reciprocă a Programelor AEO reprezintă unul dintre angajamentele pe care Republica Moldova l-a îndeplinit cu succes în implementarea Acordului de Asociere RM-UE, ceea ce contribuie direct la îmbunătățirea securității și facilitarea lanțului comercial între Republica Moldova și țările UE.

În acest context, a fost reiterat suportul din partea Uniunii Europene și a Misiunii Înalților Consilieri UE acordat în scopul consolidării capacităților instituționale în procesul de armonizare a legislației vamale naționale cu cea europeană și implementarea Programului AEO la nivel național.

În cadrul întrevederii, specialiștii Serviciului Vamal au relatat despre dezvoltarea mecanismului de recunoaștere reciprocă a statutului AEO cu țările UE, monitorizarea implementării Deciziei de recunoaștere reciprocă a operatorilor economici autorizați, precum și principalele rezultate urmare a implementării Programului AEO.

Astfel, a fost remarcat faptul că numărul titularilor de autorizații AEO este în creștere, în prezent 150 de operatori economici dețin autorizații valide, iar ponderea declarațiilor vamale depuse de titularii autorizațiilor AEO este de 20,5%, la fel în fiind în creștere.

În discuții, experții au fost informați și despre metodologia analizei de risc, procesul de autorizare și monitorizare a autorizațiilor AEO acordate, precum și funcționarea sistemul IT de schimb de date AEO RM-UE.

Pe parcursul misiunii de monitorizare, reprezentanții delegației vor întreprinde două vizite de studiu la posturile vamale de frontieră Leușeni și Sculeni, pentru a vedea aplicarea mecanismului AEO, din punct de vedere operațional, atât din perspectiva autorității vamale, cât și cea a mediului de afaceri. Totodată, vor fi vizitate două companii deținătoare de autorizație AEO, pentru familiarizarea experților cu activitatea acestora, procesul de obținere a statului AEO și beneficiile garantate odată cu obținerea acestui statut.

La încheierea misiunii, echipa de experți va elabora un raport ce va include principalele concluzii și aprecieri cu privire la conformitatea implementării și gestionarea mecanismelor Programului AEO de către autoritatea vamală.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter