Social

Topul celor mai bine plătite locuri de muncă vacante în R. Moldova

Top-locuri de munca
Sursa video: TVR MOLDOVA

Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Republica Moldova a prezentat o analiză a celor mai bine plătite locuri de muncă vacante. Pentru un inginer IT se oferă 40 de mii de lei.

Salariu mediu lunar pe economie în Republica Moldova este de 9900 de lei, dar unele companii vin cu oferte care depăşesc și de câteva ori această sumă. Agenţia pentru Ocupare Forţei de muncă anunţă că cele mai mari salarii sunt oferite de companiile IT cu capital străin din Chişinău. Pentru funcţia de inginer responsabil de probleme de producţie este oferit un salariu de 40 de mii lei. Și programatorii sunt la mare căutare și pot câștiga 25 mii de lei pe lună. Tot cu 25 mii de lei va fi plătit şi un agronom în raionul Floreşti. Lista celor mai bine plătite locuri de muncă continuă cu posturi de conducător auto, mecanic, diriginte de şantier sau electrician. Pentru aceste locuri de muncă se oferă salarii de până la 20 mii lei.

Potrivit datelor agentiei, cele mai bine plătite locuri de muncă de găsesc în Chişinău, urmează apoi cele regiunea de nord a Republicii Moldova. dacă în regiunea de centru se caută specialişti în domeniul IT, la sud şi nord  se caută speclialişti în agricultără, medici şi contabili. La agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă sunt aproape  2 mii de locuri vacante în cadrul a 500 de companii. Statistica ne arată că 30 la sută din totalul șomerilor sunt tinerii între 16-34 de ani. 10 la sută dintre aceşti sunt cu studii superioare iar peste  60%  nu deţin nicio calificare.


CELE MAI BINE PLĂTITE LOCURI DE MUNCĂ

Inginer IT- 40 de mii de lei
Programator/Agronom - 25 de mii de lei
Mecanic/Şofer/Electrician- până la 20 de mii de lei
Contabil -16 mii de lei
Medic -14 mii de lei

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter