Sport

Medaliat la Olimpiadă de la Tokyo, Serghei Tarnovschi visează la o distincție și la Jocurile Europene

Canoe

Medaliat la Olimpiadă de la Tokyo, Serghei Tarnovschi visează la o distincție și la Jocurile Europene. Canoistul va concura în două probe la turneul continental și speră să urce pe podiumul de premiere în ambele concursuri. Același scop îl are și dubloul format din Mihai Chihaia și Oleg Tarnovschi. Băieții sunt cu gândul la titlul de campioni.

09:30 – la această oră începe primul antrenament al canoiștilor basarabeni. Sportivii vâslesc pe apa lacului Ghidighici.

MIHAI CHIHAIA, canoist: „- Cam ce distanță parcurgeți? – 10-12 kilometri, uneori chiar și 16-17."

SERGHEI TARNOVSCHI, canoist: „Zilnic, avem câte două antrenamente pe apă, care durează circa o oră și jumătate. Seara, avem grijă de pregătirea fizică în sala de forță."

Pe lângă forța și tehnica de vâslit a canoiștilor, contează și ambarcațiunea sportivă.

OLEG TARNOVSCHI, canoist: „Acestea sunt bărcile de nivel mondial. – Cât cântărește o barcă? – Standardul nostru este 14 kilograme, iar în cazul de dublu este 20 de kilograme. Se poate mai mult, dar în niciun caz mai puțin."

Cei trei canoiști se află, în prezent, în cantonamentul de pregătire pentru Jocurile Europene de la Cracovia-Malopolska. La turneul continental, Serghei Tarnovschi va concura în probele individuale de 200 și 500 de metri.

SERGHEI TARNOVSCHI, canoist: „Trebuie să urc pe podium pentru ca steagul țării să fluture."

Iar Mihai Chihaia și Oleg Tarnovschi formează un dublou. Ei vor lupta pentru medalie în concursul de 500 de metri.

MIHAI CHIHAIA, canoist: „Ar fi de dorit să parcurgem într-un minut și 39 de secunde. – Acest timp vă va asigura aurul? – Nu știu, nu pot să spun."

OLEG TARNOVSCHI, canoist: „Care e scopul tău la acest turneu? – Să tind spre victorie. Să mă urc pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. – Este posibil acest lucru? – Totul este în mâinile noastre."

Recent, sportivii au urcat pe podiumul de premiere de la Cupa Mondiala. Serghei Tarnovschi a luat argintul, la proba de 500 de metri, iar dubloul format din Mihai Chihaia și Oleg Tarnovschi a cucerit bronzul.

MIHAI CHIHAIA, canoist: „Sigur emană încredere. Am fost medaliați pe distanța de o mie de metri."

Fiind sportivi experimentați, băieții știu ce au de făcut ca să-și treacă în palmares și medaliile de la Jocurile Europene.

SERGHEI TARNOVSCHI, canoist: „Important este să te concentrezi și să faci ceea de ce ești în stare."

OLEG TARNOVSCHI, canoist: „Important să nu te lași bătut și să depui efort până la final, chiar dacă este dificil."

Turneul continental este programat în perioada 21 iunie – 2 iulie. Deocamdată, Republica Moldova are 92 de sportivi calificați la competiția găzduită de Polonia.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter