Social

Inteligența artificială în școli: oportunitate sau risc?

Inteligența artificială în școli: oportunitate sau risc?

Zeci de elevi, profesori şi specialişti în educaţie au discutat despre impactul inteligenţei artificiale asupra şcolii şi a noii generaţii în cadrul unui eveniment organizat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Manifestarea a avut loc în cadrul celei de-a doua ediţii a Săptămânii Educaţiei.

FTR

Elevii folosesc inteligenţa artificială, iar profesorii trag un semnal de alarmă şi îi îndeamnă să o utilizeze echilibrat.

În mod normal, inteligenţa artificială serveşte drept o sursă care ne ajută să ne informăm cât mai repede, cât mai util. Însă, în momentul în care tinerii abuzează de această inteligenţă ei pot să piardă din abilităţile lor cognitive.

Îl folosesc destul de des zic eu, chiar şi la temele pentru acasă, chiar şi la unele proiecte, atunci când mă simt epuizată, doar în momentele respective.

TATIANA POPA, profesoară: În loc să caute informaţii pe Google sau alt motor de căutare, ei întreabă ChatGBT să primească instant răspunsul şi din păcate aceste instrumente dau informaţii halucinante. Noi considerăm că ne uşurează un pic modul de a ne pregăti ca profesori şi elevilor la fel, dar trebuie să utilizăm inteligenţa noastră mai întâi pentru a beneficia de inteligenţ artificială.


FTR

La dezbaterea despre impactul inteligentei artificiale a reunit cadre didactice și elevi din Republica Moldova cu specialisti din România şi Georgia.


MIRCEA MICLEA, profesor universitar, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca: Dacă ești o fire optimistă, vei selecta acele date care arată ce lucruri extraordinare poate face inteligența artificială și vei trage concluzii care susțin ideea unui viitor de aur al omenirii. În schimb, dacă ești o fire pesimistă sau anxioasă, vei selecta în special problemele pe care le creează inteligența artificială.

DAN PERCIUN, ministrul Educaţiei şi Cercetării: Este clar că trebuie să ne pregătim pentru ceea ce vine sau a venit deja şi va avansa. Ce este clar este că pentru o societate ca Republica Moldova este şi o mare oportunitate, dar şi un mare risc. O mare oportunitate de a recupera foarte rapid în relaţii cu alte ţări şi a sări câteva etape şi un mare risc dacă nu vom fi pregătiţi atunci acele diferenţe care există se vor aprofunda.

DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: Faptul că împreună ne punem întrebări despre mintea umană, despre şcoală, despre impactul asupra procesului educaţional, despre inteligenţa artificială, despre nevoile adolescenţilor şi cum creştem copiii noştri inteligenţi şi fericiţi, asta înseamnă că îmbunătăţirea actului educaţional deja a început. În Săptămâna Educației 2025 sunt 18 evenimente dedicate celor din sistemul educațional. Manifestarile se vor încheia cu un târg universitar national, organizat pe 25 mai.

REPORTER: MĂDĂLINA COCIU

Imagine: Andrei Daraban

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter