Actualitate

O clădire în care s-au investit sute de mii de euro şi care trebuia să devină o instituţie de învăţământ modernă, zace acum în paragină

O clădire în care s-au investit sute de mii de euro şi care trebuia să devină o instituţie de învăţământ modernă, zace acum în paragină

E vorba despre şcoala din satul Floreni, raionul Anenii Noi, pentru a cărei finalizare nu s-au mai găsit bani. Şi, ca taboul să fie complet, zilele trecute de pe şantier s-au furat şi profilele metalice pentru geamurile termopan. Primarul localităţii spune că ministerul Educaţiei cunoaşte problema dar ridică din umeri.

NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: "În clădirea şcolii s-a investit peste un milion de euro, dar acum zace în paragină. De curând au fost furate şi cele 77 de profile metalice pentru geamurile termopan. Pentru a fi găsit făptaşul, Primăria oferă o recompensă de 10 mii de lei."

Construcţia şcolii a început în 2007 dar din lipsa banilor lucrările s-au oprit în 2010. De atunci, geamurile au fost sparte şi, în urmă cu câteva nopţi, s-a furat şi tâmplăria metalică.

RUSLAN CREŢU primar, satul Floreni: "Valoarea aproximativă este în mediu 600 de euro pentru un geam. Calculaţi mai departe… peste un million de lei este dauna la ziua de astăzi şi idee nu am cât ne-ar costa să punem astăzi un geam. Deci, geamurile erau doar ramele ca să înţelegeţi. Ramele din aluminiu, sticlele nu erau."

Şcoala trebuia să primească 600 de elevi în clase şi laboratoare moderne şi bine dotate. Recent, clădirea a fost transferată administraţiei locale dar primarul spune că nu sunt resurse financiare pentru a continua lucrările. RUSLAN CREŢU, primar, satul Floreni: "Cinci luni în urmă am fost la Minister, nu mai ţin minte dacă era ministrul actual şi am cerut o soluţie. Ori să lucrăm cu Eparhia să facem o şcoală ca un seminar duhovnicesc. Ei au zis că sursă nu au şi în termenul apropiat nu o să investească nimic în şcoala aceasta. Deci destinul ei este simplu de tot."

Localnicii sunt nevoiţi să-i ducă pe copii la şcolile din satele vecine.

"Ştiu că nu păzeşte nimeni şi cui şi ce i-a trebuit s-a dus şi şi-a luat şi au distrus şcoala. Dar erau puse şi geamurile şi sticlele era tot şi chiar mă bucuram."

"În primul rând cred că este foarte important să avem o şcoală în care să învăţăm din clasa I-a până în clasa a XII-a, pentru că majoritatea copiilor din localitate pleacă şi învaţă în Sângera."

"Din 65 fac şcoală în Floreni. Când am terminat eu clasa 8-a a început să se facă şi aşa şi a murit după cum văd. -Care credeţi că ar fi o soluţie acuma? Să se găsească bani să se investească sau? -Depinde de Ministerul Educaţiei, sau cine răspunde de aceasta."

Am încercat să obţinem o reacţie de la ministerul Educaţiei dar purtătoarea de cuvânt ne-a spus că ne va oferi mai multe informaţii abia luni. Între timp, poliţia precizează că a demarat o anchetă pentru furt. În prezent, în localitatea Floreni locuiesc peste patru mii de locuitori şi acolo există o singură şcoală, care e veche de peste 80 de ani şi nu oferă suficient spaţiu pentru toţi copiii din comunitate.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter