Social

„Fără policlinici și cantine”. Cum funcționează spitalele din regiunea transnistreană fără gaz și lumină

post-img
Spitalul Raional Camenca, regiunea transnistreană
Sursa foto: Novostripmr.com

Spitalele din regiunea transnistreană, care au internate 1.187 de persoane, funcționează protrivit pretinsului guvern de la Tiraspol „în regim normal”, fără policlinici și cantine. Ministerul Sănătății al Republicii Moldova a comunicat, în seara zilei de 3 ianuarie, că nu au fost înregistrate solicitări pentru transferul pacienților din spitalele din regiune în instituțiile medicale din Republica Moldova.

BFCO

Pe 5 ianuarie, autoritățile autoprocalamate din regiune au informat că Spitalul Raional Camenca și Spitalul Raional Grigoriopol primesc pacienți din zonele arondate, precum și din raioanele Râbnița și Dubăsari.

Potrivit medicului șef al Spitalului Raional Camenca, Oleg Bîrca, activitatea instituției se desfășoară în regim normal. Spitalul este încălzit dispune de căldură și energie electrică, însă pentru a economisi resursele termice, au fost închise temporar secția ambulatorie, garajele și cantina. 

În prezent, spitalul continuă să ofere servicii ambulatorii, iar după sărbătorile de iarnă va fi implementat un nou program pentru primirea pacienților. Momentan, instituția funcționează pe baza gazului rezidual, urmând ca pe viitor încălzirea să fie asigurată prin utilizarea combustibililor alternativi.

Pacienții din regiunea Rîbnița sunt primiți zilnic, în medie câte 3-4 persoane. Majoritatea au nevoie de intervenții chirurgicale, mai rar de tratament terapeutic. Medicii și personalul medical din Rîbnița colaborează cu colegii lor din Camenca, fiind prezenți în ture pentru a asigura continuitatea serviciilor medicale. Activitatea spitalului este stabilă, cu suficiente medicamente și paturi disponibile pentru pacienți.

Ministerul Sănătății al Republicii Moldova a comunicat pe 3 ianuarie că este în contact permanent cu Biroul politici de reintegrare pentru a răspunde necesităților din domeniul medical. 

BFCO

„Sistemul de sănătate este pregătit să ofere servicii medicale cetățenilor Republicii Moldova din regiunea transnistreană, dar până la această oră, 3 ianuarie, nu au fost solicitări pentru transferul pacienților din  spitalele din regiune în instituțiile medicale din Republica Moldova”, se menționează în raspunsul ministerului pentru TVR Moldova.

Pe 1 ianuarie, regiunea transnistreană a rămas fără căldură după ce compania rusă Gazprom a oprit furnizarea gazelor. În aceeaşi situaţie sunt şi localitățile din Zona de Securitate, controlate de autorităţile constituţionale. Tiraspolul a refuzat ajutorul umanitar oferit de Guvernul de la Chişinău alături de partenerii de dezvoltare, dar şi ajutorul autorităţilor pentru cumpărarea gazelor de pe piaţa europeană.

Citește și:

Situația în stânga Nistrului rămâne îngrijorătoare. Unii locuitori își fac griji: „Am trecut mai greu de această noapte”

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter