Extern

Primul aeroport din lume care nu va mai cere pașapoarte

post-img
Aeroport Singapore

Începând din 2024, Aeroportul Changi din Singapore nu va mai cere pașapoarte. Aici se va introduce un sistem de autorizare automată a imigrației, care va permite pasagerilor să părăsească orașul-stat fără a mai arăta un act oficial în format fizic, ci folosind doar date biometrice, transmite CNN.

„Singapore va fi una dintre primele țări din lume care va introduce autorizarea imigrației automată, fără pașapoarte”, a anunțat ministrul Comunicațiilor, Josephine Teo, în timpul unei sesiuni parlamentare de săptămâna aceasta, în timpul căreia au fost adoptate mai multe modificări ale Legii privind imigrația din țară, scrie Digi24.

Tehnologia biometrică, împreună cu software-ul de recunoaștere facială, este deja utilizată într-o oarecare măsură în Aeroportul Changi, pe benzile automate de la punctele de control pentru imigrare.

Dar schimbările viitoare vor „reduce nevoia pasagerilor de a-și prezenta în mod repetat documentele de călătorie la punctele de contact și vor permite o procesare mai simplă și mai convenabilă”, a spus Teo.

Biometria va fi folosită pentru a crea un „semn unic de autentificare” care va fi folosit la diferite puncte de contact automate, de la predarea bagajelor până la autorizarea imigrației și îmbarcare, eliminând necesitatea documentelor de călătorie fizice, cum ar fi cărțile de îmbarcare și pașapoartele. Dar pașapoartele vor fi încă necesare pentru multe țări din afara Singapore care nu oferă autorizație fără pașapoarte, a subliniat Teo.

Clasat adesea ca cel mai bun aeroport din lume și, de asemenea, unul dintre cele mai aglomerate, Aeroportul Changi din Singapore deservește peste 100 de companii aeriene care zboară către 400 de orașe din aproximativ 100 de țări și teritorii din întreaga lume. Acesta a gestionat 5,12 milioane de pasageri în iunie, depășind pragul de 5 milioane pentru prima dată din ianuarie 2020, când a lovit pandemia de Covid-19.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter