Extern

Reacții internaționale după ce Iranul a lansat un atac cu drone și rachete asupra Israelului

post-img
atac

Atacul fără precedent întreprins sâmbătă de Iran împotriva Israelului, care va face obiectul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate, a suscitat condamnări ferme pe plan global şi îndemnuri la reţinere, informează AFP.

Preşedintele american Joe Biden a asigurat Israelul de sprijinul „de neclintit” al SUA. „Angajamentul nostru în favoarea securităţii Israelului în faţa ameninţărilor Iranului şi aliaţilor acestuia (din regiune) este de neclintit”, a scris preşedintele american Joe Biden pe reţeaua socială X, postând o fotografie de la reuniunea de urgenţă de la Casa Albă cu echipa sa pentru securitate naţională.

Cu puţin timp înainte de prima reacţie directă a lui Joe Biden, un responsabil al Ministerului Apărării american a anunţat că forţele americane poziţionate în Orientul Mijlociu doboară „drone lansate de Iran şi care vizează Israelul”.

Într-o declarație publicată duminică de ministrul de Externe, Japonia a condamnat ferm atacul Iranului asupra Israelului, numind-o escaladare și spunând că este profund îngrijorată de situație, într-o declarație publicată duminică de ministrul de Externe.

Ministerul de Externe al Chinei a declarat că este profund îngrijorat de escaladare, potrivit unui comunicat publicat duminică pe site-ul instituției și citat de The Guardian, scrie TVR Info.

„China cere părților relevante să rămână calme și să-și exercite reținerea pentru a evita escaladarea în continuare a tensiunilor”, a spus purtătorul de cuvânt, ca răspuns la o întrebare despre atacurile Iranului.

Această rundă de tensiuni este „o extindere a conflictului din Gaza”, iar stingerea conflictului este „o prioritate de vârf”, a spus purtătorul de cuvânt.

Germania condamnă atacul Iranului „în cei mai puternici termeni posibil” și avertizează Teheranul că riscă un război regional total, a declarat un purtător de cuvânt al cancelarului Olaf Scholz, citat de BBC.

„Cu acest atac iresponsabil și nejustificat, Iranul riscă o conflagrație regională. Germania este aproape de partea Israelului”, a spus purtătorul de cuvânt.

Franţa a condamnat atacul întreprins împotriva Israelului de Iran, care „urcă un nou nivel în acţiunile sale de destabilizare”. „Decizând o asemenea acţiune fără precedent, Iranul a urcat un nou nivel în acţiunile sale de destabilizare şi îşi asumă riscul unei escaladări militare”, a scris ministrul de externe francez Stephane Sejourne, adăugând că Franţa „îşi reafirmă ataşamentul pentru securitatea Israelului şi îl asigură de solidaritatea sa”.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat sâmbătă „grava escaladare” pe care o reprezintă atacul Iranului împotriva Israelului şi a îndemnat la o „încetare imediată a ostilităţilor”.

Guterres a afirmat că este „profund îngrijorat de pericolul foarte real al unei escaladări devastatoare la scară regională” şi a îndemnat „toate părţile să dea dovadă de cea mai mare reţinere pentru a evita orice acţiune ce ar putea duce la confruntări militare majore pe mai multe fronturi în Orientul Mijlociu”.

Arabia Saudită a îndemnat de asemenea toate părţile la „cea mai mare reţinere”, pentru „a feri regiunea şi locuitorii ei de pericolele războiului”. El a îndemnat de asemenea Naţiunile Unite „să-şi asume responsabilităţile în materie de menţinere a păcii şi a securităţii internaţionale”.

Rishi Sunak, prim-ministrul britanic, a condamnat atacul Iranului asupra Israelului și a reiterat sprijinul constant al Regatului Unit pentru securitatea Israelului.

Condamn în termenii cei mai fermi atacul nechibzuit al regimului iranian împotriva Israelului. Iranul a demonstrat încă o dată că intenționează să semene haos în propria curte. Marea Britanie va continua să susțină securitatea Israelului și a tuturor partenerilor noștri regionali, inclusiv a Iordaniei și Irakului. Împreună cu aliații noștri, lucrăm de urgență pentru a stabiliza situația și a preveni o nouă escaladare. Nimeni nu dorește să vadă mai multă vărsare de sânge” – a scris Sunak pe rețeaua X.


Uniunea Europeană „condamnă cu fermitate” atacul cu drone și rachete lansat sâmbătă seara de Iran împotriva Israelului, a declarat șeful diplomației europene Josep Borrell pe rețeaua socială X, denunțând o „escaladare fără precedent” și „o amenințare gravă la adresa securității regionale”.


Italia, prin vocea ministrului său de externe Antonio Tajani, a anunţat că „urmăreşte cu atenţie şi preocupare” situaţia, după lansarea dronelor iraniene împotriva Israelului, iar Canada a condamnat „fără echivoc” aceste atacuri aeriene, exprimându-şi „solidaritatea cu Israelul”.

Şi state din America Latină, printre care Argentina, Mexic şi Chile au condamnat atacul Iranului, declarându-se solidare cu Israelul.

Acțiunea militară a Iranului a fost un răspuns la agresiunea regimului sionist împotriva sediului nostru diplomatic din Damasc„, a declarat misiunea Iranului la ONU, într-o postare pe X. „Chestiunea poate fi considerată încheiată. Cu toate acestea, în cazul în care regimul israelian va face o nouă greșeală, răspunsul Iranului va fi considerabil mai sever.” În postare se mai arată că conflictul este între Iran și Israel – iar SUA „trebuie să stea deoparte”.

Egiptul și-a exprimat profunda îngrijorare după ce Iranul a lansat drone spre Israel, a anunțat sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat citat de CNN.

Declarația face apel la exercitarea „celei mai mari rețineri pentru a scuti regiunea și populația sa de mai multă instabilitate și tensiune”.

Egiptul consideră că escaladarea periculoasă la care este martoră în prezent arena iraniano-israeliană nu este altceva decât un rezultat direct a ceea ce Egiptul a avertizat în repetate rânduri cu privire la pericolele extinderii conflictului în regiune ca urmare a războiului israelian asupra Fâșiei Gaza și a acțiunilor militare provocatoare exercitate în regiune", se arată în comunicat.

Congresul SUA reacționează și își modifică agenda

Atacul Iranului asupra Israelului a atras o reacție rapidă din partea Congresului SUA, democrații implorându-l pe președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, să aducă în discuție pachetul de ajutor extern al Senatului, transmite CNN.

Între timp, republicanii îi cer liderului majorității din Senat, Chuck Schumer, să acționeze doar în privința Israelului.

Liderul majorității din Camera Reprezentanților, Steve Scalise, a anunțat în mod oficial o actualizare a programului Camerei pentru a lua în considerare o legislație „care să sprijine aliatul nostru Israel” și să tragă la răspundere Iranul, fără a oferi detalii despre ce ar fi această legislație.

Scalise a adăugat că vor veni mai multe detalii cu privire la legislația exactă. „Având în vedere atacul nejustificat al Iranului asupra Israelului, Camera Deputaților se va abate săptămâna viitoare de la programul legislativ anunțat anterior pentru a lua în considerare, în schimb, o legislație care să îl sprijine pe aliatul nostru Israel și să tragă la răspundere Iranul și pe reprezentanții săi teroriști”, a declarat liderul Partidului Republican.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter