Extern

Iranul a lansat un atac cu drone împotriva Israelului

post-img
atac cu drone

Forțele armate israeliene au anunțat oficial, sâmbătă seara, că Iranul a lansat un atac cu drone și rachete către teritoriul Israelului, transmite CNN și Times of Israel. Este pentru prima oară când Iranul atacă direct Israelul. Cele mai multe rachete dintre cele 200 lansate de Iran au fost interceptate în afara granițelor Israelului, spune purtătorul de cuvânt al IDF. Israelul poate conta pe sprijinul deplin al SUA pentru a apăra Israelul împotriva oricăror atacuri ale Iranului și ale aliaților săi regionali”, a transmis Washingtonul. SUA, UK și Iordania au doborât drone iraniene lansate spre Israel. Cabinetul de război al Israelului a informat că va exista un răspuns la atacul Iranului în 24 de ore. SUA au anunțat că nu se vor implica și nu vor sprijini nicio ofensivă împotriva Iranului. Israelul și-a redeschis spațiul aerian.

UPDATE: Republica Moldova condamnă atacul Iranului împotriva Israelului. Maia Sandu: Gândurile noastre sunt la toți cei care doresc pace în Orientul Mijlociu și la nivel global

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a declarat duminică că Franța se numără printre țările implicate în apărarea Israelului împotriva atacului de peste noapte al Iranului.

„Franța are o tehnologie foarte bună, avioane, radare – și știu că au contribuit la patrularea spațiului aerian”, a spus el, adăugând că nu are detalii exacte despre dacă avioanele franceze au doborât vreuna dintre rachetele lansate de Iran.

UPDATE: Iordania și Irakul și-au redeschis duminică spațiul aerian, după ce l-au închis sâmbătă târziu, când Iranul și-a lansat atacul împotriva Israelului, au declarat ambele țări duminică.

UPDATE: Joe Biden a spus că aproape toate dronele și rachetele lansate din Iran au fost interceptate, adăugând că va convoca o reuniune a liderilor G7 duminică.

Condamnând atacul, președintele SUA a declarat într-o declarație de la Casa Albă că Iranul a fost ajutat de forțele aliate din Yemen, Siria și Irak.

Biden spune că a reafirmat angajamentul „de fier” al Americii față de Israel în apelul său cu Benjamin Netanyahu.

UPDATE: Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că țara sa „va câștiga”, într-o postare pe platforma X.

Anterior, el s-a adresat țării, spunând că armata este „gata pentru orice scenariu”, după ce Iranul a lansat peste noapte un baraj de drone și rachete.

UPDATE:  Klaus Iohannis: România condamnă în cei mai fermi termeni atacul Iranului împotriva Israelului

UPDATE:  Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că țara sa „va câștiga”, într-o postare pe platforma X.

Anterior, el s-a adresat țării, spunând că armata este „gata pentru orice scenariu”, după ce Iranul a lansat peste noapte un baraj de drone și rachete.

"Iranul a lansat drone de pe teritoriul său spre Israel", a declarat Daniel Hagari.

"Supraveghem ameninţarea în spaţiul aerian. Aceasta este o ameninţare care va dura câteva ore pentru a ajunge pe teritoriul statului Israel", a adăugat contraamiralul Hagari.

Spațiul aerian din Orientul Mijlociu este închis.


"Colaborăm îndeaproape cu Statele Unite şi cu partenerii noştri din regiune pentru a acţiona împotriva lansărilor (de drone) şi pentru a le intercepta", a indicat el.

Regiunea Orientului Mijlociu şi SUA sunt în alertă în legătură cu un posibil atac din partea Iranului încă din 1 aprilie, când presupuse avioane de război israeliene au bombardat consulatului iranian din Siria.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter