Justiție

Bașcanul UTA Găgăuzia, pe banca acuzaților

video

Prima şedinţă de judecată, în care Evghenia Guţul dar şi o secretară a fostului partid politic "Şor" sunt învinuite de acceptarea finanţării ilegale din partea unui grup criminal organizat, a fost întreruptă. Bașcanul Găgăuziei a motivat că nu înţelege limba română și a insistat ca toate materialele să fie traduse în rusă. Guţul a avut nevoie de traducător în timpul şedinţei de astăzi și a declarat că toate acuzaţiile care i se aduc ar fi fabricate politic.

„Limba de stat o cunoaşteţi?
- Foarte puţin.
- Veţi avea nevoie de serviciile unui traducător?
- Da.”

Avocaţii au cerut traducerea in limba rusă a tuturor documentelor din dosar iar sedinta a fost suspendată până pe 27 mai.

EVGHENIA GUŢUL, başcan, UTA Găgăuzia: „Desigur, cu toţii înţelegem că este un dosar penal fabricat. Cum am spus şi mai înainte, nu există nicio probă, eu vina nu mi-o recunosc.”

La scurt timp după şedinţa de astăzi, Procuratura Anticorupţie a emis un comunicat de presă.

COMUNICATUL PROCURATURII ANTICORUPŢIE: „În cadrul ședinței preliminare, unul dintre inculpați nu era asistat de un apărător, ceea ce reprezintă temei pentru amânarea ședinței... Totodată, de către inculpata Evghenia Guțul, a fost înaintată cererea de prezentare a rechizitoriului în limba rusă, cerere care a fost admisă de către instanța de judecată. Menționăm că, procurorii au prevăzut survenirea unei asemenea solicitări, astfel fiind dispusă traducerea rechizitoriului în limba rusă."

Evghenia Guţul a fost susţinută azi la Judecătorie de zeci de oameni aduși din UTA Găgăuzia. Ea este învinuită de acceptarea cu bună ştiinţă a finanţării concurentului electoral și partidului politic din partea unui grup criminal organizat şi riscă până la 7 ani de inchisoare. Potrivit procurorilor, în perioada 2019-2022, când era membră a fostului partid politic "Şor", ar fi gestionat zeci de milioane de lei, transferaţi din Federaţia Rusă. Banii nu au fost contablilizaţi şi erau folosiţi inclusiv pentru organizarea protestelor antiguvernamentale de la Chişinău. În dosarul penal este vizată şi o secretară din cadrul Oficiului Central al fostului Partid "Șor".
În ultima perioadă, Evghenia Guţul, portavocea infractorului fugar Ilan Şor, a făcut mai multe vizite în Rusia, unde s-a întâlnit cu oficiali de la Kremlin, inclusiv cu preşedintele Putin. La Moscova, a răspândit informații false și a promovat separatismul.

EVGHENIA GUŢUL başcanul UTA Găgăuzia: „Noi înţelegem că o reacţie va fi nu doar a Chişinăului dar şi a autorităţilor controlate de Bucureşti. Reacţia poate fi diferită, de la ameninţări la incursiune militară şi la încercări de a dizolva Autonomia Găgăuză. În caz de refuz al Chişinăului de a ne recunoaşte independenţa, noi ne vom dobândi independenţa singuri."

Reamintim că, în urmă cu o săptămână, Guțul și alți lideri politici s-au dus la o intâlnire cu Șor la Moscova și au creat un așa-zis bloc politic. La întoarcerea în Republica Moldova, în bagajele acestora au fost găsiți 20 de milioane de lei. Autoritățile au anunţat că au deschis un dosar penal pentru contrabandă în beneficiul unui grup criminal organizat.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter