Politic

Ecocidul este o armă pe care deja o folosește Rusia. Un astfel de act, produs la Nova Kahovka, de fapt, schimbă ecosfera întregii Europe, analist politic

post-img
Punctul pe AZi

Ecocidul este o armă pe care deja o folosește Rusia, susține analistul politic, Andrei Curăraru, care e de părere că distrugerea barajului hidrocentralei Nova Kahovka din regiunea Herson, de fapt, schimbă ecosfera întregii Europe și lumea întreagă trebuie să reacționeze la aceasta.

 "Actul terorist care s-a produs la Nova Kahovka care amenință inclusiv și cu un dezastru nuclear, din cauza faptului că apa din rezervoare era folosită pentru răcirea apei de la centrala Zaporijie. În primul rând, din punct de vedere tactic, are foarte puține efecte, fiindcă apele se vor revărsa, în cazul în care Ucraina va decide că acolo este punctul de ofensivă poate fi și mai ușor de accesat, fiindcă spațiile de traversat râul Nipru vor fi mai mici. Ceea ce înțelegem noi este că ecocidul este o armă pe care deja o folosește Rusia. Impactul pe care poate să-l aibă un astfel de act pe termen lung este foarte greu de calculat. Deja este clar că se va înrăutăți situația cu alimentarea globală, fiindcă au fost distruse zeci de mii de hectare de terenuri. Deja este clar că un număr foarte mare de vieți va fi pierdut. Nu este clar cum va reveni râul în albie. Ceea ce face un astfel de act, de fapt, schimbă ecosfera întregii Europe. Și cred că Europa și lumea întreagă trebuie să reacționeze la asta și inclusiv și președintele Zelenski, venind la Chișinău, a vorbit despre acea alianță de care e nevoie, despre faptul că după atâtea așa-numite linii roșii ale Kremlinului nu trebuie să se mai teamă restul să acorde acel ajutor  de care e nevoie", a declarat analistul politic, Andrei Curăraru, fiind invitat în cadrul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

Totodată, analistul politic Anatol Ţăranu e de părere că stalinismul se renaște în regimul politic al Rusiei de astăzi. 

"Cu ce se deosebește Putin de Stalin? Același dispreț față de viețile oamenilor, față de tot ce se numește realizările civilizației. Toată comunitatea internațională stă astăzi în fața unei dileme extrem de complicate. Ce se face cu acest regim care este înarmat până la dinți și, principalul că este posesorul armei nucleare. Era mai ușor să te clarifici cu regimul lui Hitler. El nu avea arme nucleare, dar acesta are. E o problemă foarte serioasă. Și această problemă poate fi soluționată doar printr-o solidaritate exemplară a comunității internaționale. Dacă nu ne solidarizăm, nu vom fi capabili să oprim acest pericol care se rostogolește nu doar peste ucraineni, peste toată civilizația umană și acele state și acei reprezentanți ai claselor politice naționale care nu înțeleg acest lucru, ei fac un deserviciu, în primul rând, propriului popor, fiindcă odată și odată noi toți am putea deveni victime ai acestui atac dezumanizat care vine din partea Rusiei putiniste", adaugă Anatol Ţăranu.

Amintim că barajul Nova Kakhovka din părțile controlate de Rusia din regiunea ucraineană Herson a fost distrus. Barajul alimentează cu apă peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, și centrala nucleară Zaporojie, aflată, de asemenea, sub control rusesc. Ucraina și Rusia se acuză reciproc de distrugerea barajului, în timp ce oamenii sunt îndemnați să se evacueze din calea inundațiilor.

Ediţia emisiunii "Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter