Social

Europarlamentarul Corina Crețu, la întrevederea cu premierul Dorin Recean: Momentul istoric de astăzi se referă la startul aprovizionării cu gaze naturale de către Transgaz România. Este un pas important pentru decuplarea de influența Rusiei

post-img
Corina Crețu și Dorin Recean

Aflată la Chișinău, Corina Crețu, deputat în Parlamentul European, a avut o întrevedere cu premierul Dorin Recean, prilej cu care a felicitat Republica Moldova pentru faptul că a primit statutul de țară candidată la Uniunea Europeană pe 23 iunie 2022.

„În cadrul discuției, am reiterat faptul că nu doar Uniunea Europeană este importantă pentru Republica Moldova, ci și Republica Moldova este un partener important pentru UE, ținând cont de faptul că asigură stabilitatea în regiune, ajută Ucraina prin adăpostirea refugiaților și redevine o istorie de succes a Parteneriatului Estic. 

În același timp, Prim-ministrul Dorin Recean a mulțumit pentru suportul acordat de Uniunea Europeană, dar și de România în parcursul european al Republicii Moldova și în depășirea multiplelor crize cu care se confruntă țara. 

 Momentul istoric de astăzi se referă la startul aprovizionării cu gaze naturale de către Transgaz România. Este un pas important pentru decuplarea de influența Rusiei și obținerea unui grad înalt de securitate energetică pentru întreaga țară si mai ales pentru populatie. 

În Rezolutia din aprilie anul curent, votată cu o largă majoritate în Parlamentul European, am cerut inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la finalul anului 2023. Condiția este ca Republica Moldova să îndeplinească, până atunci, măcar parțial, cele nouă recomandări ale Comisiei Europene. 

Pe data de 3 octombrie vom dezbate în cadrul Plenarei de la Strasbourg bilanțul și reformele făcute de Republica Moldova în parcursul său European. În calitate de membru al Comisiei AFET, voi solicita o intervenție în cadrul acestei dezbateri pentru a sublinia faptul că Republica Moldova este pregătită să înceapă negocierile imediat la începutul anului viitor ținând cont atât de reformele care se întreprind, de aspirațiile europene ale poporului care au fost clar manifestate în cadrul Adunării Moldova Europeană dar și ținând cont de situația geopolitică. 

 Prim-ministrul Recean a subliniat importanța stabilirii unei date concrete pentru demararea negocierilor, astfel încât Republica Moldova să poată beneficia, pe lângă ajutoarele de urgență și de fondurile de pre-aderare. 

Acum este cazul să arătăm și mai multă flexibilitate și empatie față de poporul Republicii Moldova dar și cel al Ucrainei.

 În concluzie, continuarea parcursului european al Republicii Moldova este important atât pentru Uniunea Europeană cât și pentru România. Mi-am exprimat încă o dată disponibilitatea de a susține în mod activ Republica Moldova în drumul său european”, a transmis Corina Crețu, într-o postare pe Facebook.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter