Elevii sunt în vacanţa de Paşti iar taberele s-au deschis. Pentru o zi de activităţi, cu mese incluse, părinţii trebuie să scoată din buzunar cam 350 de lei. Reprezentanţii Inspectoratului Naţional de Securitate Publică au iniţiat și operaţiunea "Siguranţa Copiilor". Ei vor patrula pe străzi, în parcuri sau curţi de bloc pentru a preveni incidentele și îndeamnă părinții și copii la vigilenţă maximă.
La tabăra de zi din Centrul ARTICO s-au înscris aproape 20 de copii. Ei au parte de o activităţi educative care încep de la ora 8 și durează până la ora 17.
„Toţi sunteţi bravo! Flori frumoase conform ornamentului de Paşti. Respectaţi corect cromatica.”
Copiii sunt împărţiţi în grupe, iar prima zi de tabără au început-o cu lecţia de pictură.
CORINA COVALIU, profesoară: „Avem atelierul de colaj artistic. Noi aici pictăm, decupăm, facem diferite aplicaţii. Tematica de astăzi este încondierea ouălor de Paşte. Copii pot învăța cum se ajunge la înălțime și participă la lecţii de alpinism.”
„Bravo! Piciorul în stânga, piciorul în dreapta.”
VLADIMIR BARBER, profesor: „Timp de o oră, copiii îşi dezvoltă muşchii, orientarea şi desigur îşi îndreaptă spatele, care se strică în faţa calculatoarelor.”
CRISTINA JITOREANU, manager de program: „În program avem mai multe activităţi atât creative, cât şi pentru dezvoltare personală. Este şi ca un sprijin pentru părinţii care lucrează.”
Pentru o vacanţă liniştită, oamenii legii au sporit activităţile de informare și discută cu părinţii şi copiii. Vigilența trebuie sporită și la locul de joacă dar și in casă.
„Sunteţi în vacanţă? - Da. - Deci, să fim foarte prudenţi la ceea ce fac copiii. Vigilenţi la accesarea saiturilor şi reţelelor de socializare.”
„Mai am câţiva copii şi tot de vârsta care trebuie de văzut unde se duc şi când vin acasă. Vacanţă la copii şi vacanţă la părinţi trebuie să fie. Noi trebuie să stăm lângă ei.”
Operaţiunea "Siguranţa Copiilor" va dura până pe 24 aprilie şi are drept scop prevenirea delincvenţei juvenile şi asigurarea securităţii copiilor.
DOINA FRUNZA, poliţistă: „Copiii nu se lasă nesupravegheaţi la domiciliu. Copiii trebuie să cunoască datele părinţilor complete. Geamurile să fie închise şi să nu intre în contact cu persoane care au un comportament dubioas.”
Elevii din Republica Moldova vor reveni la şcoală pe 25 aprilie.