Politic

Ion Negrei: Avem nevoie de consolidare pe segmentul spiritual. Canonul, legea și spiritul național cere ca biserica să devină națională

post-img
Punctul pe AZi

"Ca să reușim noi în consolidarea noastră statală și națională, avem nevoie de consolidarea pe segmentul acesta spiritual", a declarat Ion Negrei, vicepreşedintele Asociaţiei Istoricilor din Republica Moldova, în platoul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova, care susține că legea, canonul și spiritul național cere ca biserica să devină națională.

"În afară de trupele din stânga Nistrului, noi avem și trupe spirituale, chiar instituții constituite în instituții bine organizate și aceasta este biserica. Dacă pe celelalte segmente noi am progresat: în educație, cultură, aceasta am lăsat-o parcă, în primul rând, că nu e în domeniul de intervenția statului, dar e nevoie și de intervenția statului atunci când instituțiile care activează în perimetrul R. Moldova promovează o politică antistatală, antinațională. Este cazul Mitropoliei Moldovei care în afară de aceea ce susține agresiunea Federației Ruse în Ucraina, aici are o misiune de asuprire spirituală. Oficialitățile ruse vorbesc foarte deschis despre acest concept de lumea rusă și de suportul pe care îl are din partea bisericii, de aceea, ca să reușim noi în consolidarea noastră statală și națională, avem nevoie de consolidarea pe segmentul acesta spiritual. Consolidarea pe segmentul spiritual o putem obține atunci când vom avea o structură bisericească, națională, care în teritoriul Basarabiei e Mitropolia Basarabiei și e o mitropolie canonică, care și-a obținut dreptul printr-un proces la Strasbourg. Canonul, legea și spiritul național cere ca biserica să devină națională. A deveni națională înseamnă a activa și preoții care se încadrează în cadrul Mitropoliei Basarabiei trebuie susținuți, încurajați și în afară de asta, și poporul trebuie. Vorbind de o conștiință națională, dar rămânem în componența bisericii ruse, fracturăm conștiința. E un anacronism, ilogic. Biserica e o instituție foarte serioasă, foarte importantă în viața omului și de aceea trebuie ca și pe acest segment să înaintăm, trebuie să-l naționalizăm în sensul frumos al cuvântului. Structura rusă pe care o avem în teritoriu are și ea drept la existență, dar doar pe segmentul de subordonare a enoriașilor de origine rusă, în formula unei episcopii", a declarat Ion Negrei, vicepreşedintele Asociaţiei Istoricilor din Republica Moldova, în cadrul emisiunii  "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

"Faptul că mulți preoți trec la Mitropolia Basarabiei este un lucru firesc eu cred pentru că nu numai războiul din Ucraina e. Trebuie să subliniem că biserica ortodoxă rusă susține războiul Federației Ruse din Ucraina și vedem ce se întâmplă în Ucraina. Ei s-au divizat. Ei au considerat biserica ortodoxă rusă ca factor care luptă împotriva Ucrainei. Și aici, cu regret, la noi, deși Mitropolitul Vladimir nu face declarații, dar nu acuză războiul și eu cred că și enoriașii noștri, și clerul din cadrul Mitropoliei Basarabiei face foarte bine pentru ce e corect și față de religie, pentru că învățătura creștină nu permite uciderea oamenilor, acest proces e unul pozitiv de trecere la Mitropolia Basarabiei și trebuie numai salutat", a adăugat Anatol Petrencu, profesor universitar, doctor habilitat în istorie și Cosmin Popa, istoric, cercetător la Institutul de Istorie “Nicolae Iorga” al Academiei Române.

Ediţia emisiunii "Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter