Economic

Guvernul a elaborat un nou mecanism privind compensațiile la gaz

Compensații pentru gaz
Sursa video: TVR MOLDOVA

Guvernul va oferi compensanţii la gaz şi în sezonul de încălzire 2022-2023, dă asigurări premierul Natalia Gavriliţa.

Mecanismul de acordare a acestor ajutoare va fi aprobat de Guvern, până la sfârşitul acestei luni. De această dată, beneficiarii ajutorului de la stat vor trebui să depună o cerere, iar prioritate vor avea șase categorii sociale vulnerabile.

NATALIA GAVRILIŢA prim-ministrul Republicii Moldova: „Gospodăriile casnice vor fi împărţite în categorii în funcţie de venituri şi consumul de energie termică, electrică sau gaze naturale şi va fi oferită o anumită compensanţie în baza acestor variabile. Adică în baza venitului şi consumului. Toate gopsodăriile casnice vor fi integrate într-o anumită categorie, dar evident că cei care-şi pot permite preţuri mai mari, care duc o viaţă de lux nu vor beneficia de compensanţii din partea statului.”

 Banii pentru aceste compensații vor fi alocaţi din bugetul de stat şi din ajutorul financiar oferit Republicii Moldova de Uniunea Europeană. La sfârşitul lunii iunie, conducerea MoldovaGaz a cerut Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică majorarea tarifului la gaz, pentru consumatorii casnici, cu 45 la sută. Astfel, un metru cub de gaze ar putea să coste 23 de lei şi 57 bani, fără TVA.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter